Tiskové zprávy
MZe ČR: Českou biopotravinou roku 2007 je Pošumavský biomed
Celkem 71 produktů od třiceti výrobců se ucházelo o ocenění Česká biopotravina roku 2007. Vzhledem k rekordní účasti se porota rozhodla udělit kromě absolutního vítěze, kterým se stal Pošumavský biomed, cenu ještě celozrnným špaldovým krekrům s dýňovým semínkem a česnekem z Biopekárny Zemanka, dále Bio kysanému nápoji jahoda z Mlékárny Valašské Meziříčí a Hostětínskému sirupu z černého bezu vyráběnému s. r. o. Tradice Bílých Karpat.
Vyhlášení výsledků proběhlo dnes dopoledne v Rotundě pavilonu A Brněnského výstaviště jako součást zahájení mezinárodních potravinářských veletrhů.
Z rukou ministra zemědělství Petra Gandaloviče, předsedy soutěže „Česká biopotravina roku“ a předsedy hodnotitelské komise pana Pavla Mauera převzal ocenění Jan Pintíř za Pošumavský biomed, který je vůbec prvním sladidlem v biokvalitě vyrobeným z českých zdrojů. Všem oceněným gratuloval také pan Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR, která je vyhlašovatelem soutěže, a generální ředitel BVV pan Jiří Škrla.
Pravidla soutěže postihují nejen kvalitu výrobku jako takového, ale i marketingovou strategii s prodejen produktu spojenou. Zatímco dříve stačilo, aby biopotraviny byly "zdravé" a pokud možno co nejvíce "přírodní", dnes, pokud chce firma získat širokou spotřebitelskou základnu, musí se zaměřit také na estetiku, chuť, pohodlnost a atraktivní marketingový koncept.
Kritéria pro hodnocení výrobků proto posuzují celkový koncept výrobku, od výběru ekologických surovin, výroby a zpracování, výhod pro zákazníky, chuť a obal výrobku, přes celkový vzhled až po použitý marketingový mix. Porota biopotraviny chutná a posuzuje všechny dodané podpůrné materiály. Do soutěže, která se koná od roku 2002, mohou být nominovány pouze biopotraviny vyrobené v České republice převážně z domácích biosurovin.
Top 10 – biopotraviny s největším počtem získaných bodů:
1. Pošumavský bio med - 509 b. - Dr. Ing. Jan Pintíř Ph.D.
2. Bio kysaný nápoj - jahoda - 498 b. - Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o.
3. Bio jogurt drink (bílý, jahoda, brusinka/černý rybíz) - 471 b. - OLMA, a.s
4. Bio dýňové gomasio - 468 b. - bio nebio s.r.o.
5. Celozrnné špaldové krekry s dýň. semínkem a česnekem - 467 b. - Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
6. Bio hovězí zadní bez kosti - 467 b. - Moravan a.s. Petřvald
7. Čoko-kokosky se špaldovou moukou - 466 b. - Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
8. Hostětínský sirup z černého bezu - 464 b. - Tradice Bílých Karpat s.r.o.
9. Hruško-jablečný bio mošt - 462 b. - Olga Syrovátková
10. Celozrnné špaldové krekry se sezamem a sojovou omáčkou - 461 b. - Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
Více informací na www.biopotravinaroku.cz
Vyhlášení výsledků proběhlo dnes dopoledne v Rotundě pavilonu A Brněnského výstaviště jako součást zahájení mezinárodních potravinářských veletrhů.
Z rukou ministra zemědělství Petra Gandaloviče, předsedy soutěže „Česká biopotravina roku“ a předsedy hodnotitelské komise pana Pavla Mauera převzal ocenění Jan Pintíř za Pošumavský biomed, který je vůbec prvním sladidlem v biokvalitě vyrobeným z českých zdrojů. Všem oceněným gratuloval také pan Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR, která je vyhlašovatelem soutěže, a generální ředitel BVV pan Jiří Škrla.
Pravidla soutěže postihují nejen kvalitu výrobku jako takového, ale i marketingovou strategii s prodejen produktu spojenou. Zatímco dříve stačilo, aby biopotraviny byly "zdravé" a pokud možno co nejvíce "přírodní", dnes, pokud chce firma získat širokou spotřebitelskou základnu, musí se zaměřit také na estetiku, chuť, pohodlnost a atraktivní marketingový koncept.
Kritéria pro hodnocení výrobků proto posuzují celkový koncept výrobku, od výběru ekologických surovin, výroby a zpracování, výhod pro zákazníky, chuť a obal výrobku, přes celkový vzhled až po použitý marketingový mix. Porota biopotraviny chutná a posuzuje všechny dodané podpůrné materiály. Do soutěže, která se koná od roku 2002, mohou být nominovány pouze biopotraviny vyrobené v České republice převážně z domácích biosurovin.
Top 10 – biopotraviny s největším počtem získaných bodů:
1. Pošumavský bio med - 509 b. - Dr. Ing. Jan Pintíř Ph.D.
2. Bio kysaný nápoj - jahoda - 498 b. - Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o.
3. Bio jogurt drink (bílý, jahoda, brusinka/černý rybíz) - 471 b. - OLMA, a.s
4. Bio dýňové gomasio - 468 b. - bio nebio s.r.o.
5. Celozrnné špaldové krekry s dýň. semínkem a česnekem - 467 b. - Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
6. Bio hovězí zadní bez kosti - 467 b. - Moravan a.s. Petřvald
7. Čoko-kokosky se špaldovou moukou - 466 b. - Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
8. Hostětínský sirup z černého bezu - 464 b. - Tradice Bílých Karpat s.r.o.
9. Hruško-jablečný bio mošt - 462 b. - Olga Syrovátková
10. Celozrnné špaldové krekry se sezamem a sojovou omáčkou - 461 b. - Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
Více informací na www.biopotravinaroku.cz
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk