Petr Vorlíček "> Českou biopotravinou roku 2007 je Pošumavský biomed - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/ceskou-biopotravinou-roku-2007-je-posumavsky-biomed
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

MZe ČR: Českou biopotravinou roku 2007 je Pošumavský biomed

4. března 2008 | MZe ČR
Autor: Petr Vorlíček
Celkem 71 produktů od třiceti výrobců se ucházelo o ocenění Česká biopotravina roku 2007. Vzhledem k rekordní účasti se porota rozhodla udělit kromě absolutního vítěze, kterým se stal Pošumavský biomed, cenu ještě celozrnným špaldovým krekrům s dýňovým semínkem a česnekem z Biopekárny Zemanka, dále Bio kysanému nápoji jahoda z Mlékárny Valašské Meziříčí a Hostětínskému sirupu z černého bezu vyráběnému s. r. o. Tradice Bílých Karpat.

Vyhlášení výsledků proběhlo dnes dopoledne v Rotundě pavilonu A Brněnského výstaviště jako součást zahájení mezinárodních potravinářských veletrhů.

Z rukou ministra zemědělství Petra Gandaloviče, předsedy soutěže „Česká biopotravina roku“ a předsedy hodnotitelské komise pana Pavla Mauera převzal ocenění Jan Pintíř za Pošumavský biomed, který je vůbec prvním sladidlem v biokvalitě vyrobeným z českých zdrojů. Všem oceněným gratuloval také pan Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR, která je vyhlašovatelem soutěže, a generální ředitel BVV pan Jiří Škrla.
Pravidla soutěže postihují nejen kvalitu výrobku jako takového, ale i marketingovou strategii s prodejen produktu spojenou. Zatímco dříve stačilo, aby biopotraviny byly "zdravé" a pokud možno co nejvíce "přírodní", dnes, pokud chce firma získat širokou spotřebitelskou základnu, musí se zaměřit také na estetiku, chuť, pohodlnost a atraktivní marketingový koncept.

Kritéria pro hodnocení výrobků proto posuzují celkový koncept výrobku, od výběru ekologických surovin, výroby a zpracování, výhod pro zákazníky, chuť a obal výrobku, přes celkový vzhled až po použitý marketingový mix. Porota biopotraviny chutná a posuzuje všechny dodané podpůrné materiály. Do soutěže, která se koná od roku 2002, mohou být nominovány pouze biopotraviny vyrobené v České republice převážně z domácích biosurovin.


Top 10 – biopotraviny s největším počtem získaných bodů:

1. Pošumavský bio med - 509 b. - Dr. Ing. Jan Pintíř Ph.D.
2. Bio kysaný nápoj - jahoda - 498 b. - Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o.
3. Bio jogurt drink (bílý, jahoda, brusinka/černý rybíz) - 471 b. - OLMA, a.s
4. Bio dýňové gomasio - 468 b. - bio nebio s.r.o.
5. Celozrnné špaldové krekry s dýň. semínkem a česnekem - 467 b. - Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
6. Bio hovězí zadní bez kosti - 467 b. - Moravan a.s. Petřvald
7. Čoko-kokosky se špaldovou moukou - 466 b. - Biopekárna Zemanka-Jan Zeman
8. Hostětínský sirup z černého bezu - 464 b. - Tradice Bílých Karpat s.r.o.
9. Hruško-jablečný bio mošt - 462 b. - Olga Syrovátková
10. Celozrnné špaldové krekry se sezamem a sojovou omáčkou - 461 b. - Biopekárna Zemanka-Jan Zeman

Více informací na www.biopotravinaroku.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist