Mnislav Zelený "> Čeští vědci a studenti mají příležitost zúčastnit se výzkumu na terénní základně v Amazonii - Ekolist.cz

Velká Amazonie, o.p.s. / Ministerstvo životního prostředí: Čeští vědci a studenti mají příležitost zúčastnit se výzkumu na terénní základně v Amazonii

Unikátní příležitost zúčastnit se výzkumu přímo v terénu ve venezuelské Amazonii mají nyní čeští vědci a studenti. Konkurz na získání možnosti dvou- až tříměsíčního pobytu na terénní vědecké základně, vybudované na území a ve spolupráci s indiánským etnikem Yekwana z osady Nichare, vyhlásila obecně prospěšná společnost Velká Amazonie. „Je to skvělá příležitost jak pro naše experty, tak i pro dobré studenty,“ ocenil nabídku společnosti Velká Amazonie náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko. Zdůraznil zároveň, že veškeré aktivity probíhají přímo ve spolupráci s původními obyvateli z kmene Yekwana.

„Naše společnost založená odborníky, kteří se již po desetiletí věnují Amazonii, si vytyčila cíl otevírat prostřednictvím indiánských etnik, s kterými je v úzkém, přátelském styku, dveře českým expertům i studentům do unikátního prostředí Amazonie s obrovským nepoznaným potenciálem v celé řadě vědeckých oborů, jež je bohužel neustále ohrožován naší civilizací,“ vysvětluje Mnislav Zelený ze společnosti Velká Amazonie. Společnost již několik let pomáhá indiánům Yekwana, a právě proto má možnost působit přímo na jejich autonomním území. „Může se zdát, že Amazonie je pro nás vzdálená. Ale ochrana biodiverzity je úkol celosvětový a patří i k evropským prioritám. Proto velice vítáme, že se můžeme podílet takto přímo na aplikovaném terénním výzkumu, jehož výsledky budou užitečné nejenom pro nás, ale i přímo na místě,“ říká náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko.

Podporu mohou získat zejména vědci a studenti oborů biologie, zoologie, hydrologie, klimatologie, ekologie, tropické lékařství, tropické zemědělství a dalších odvozených a příbuzných disciplin. Výzkum, jehož cílem je poznání biologické a ekologické rozmanitosti, bude probíhat v součinnosti s etnickou skupinou Yekwana a jeho výsledky by měly být využitelné právě i pro indiány Yekwana a udržování tradičních forem jejich způsobu života.

Výzkum bude probíhat na zcela nové základně Danta (Tapír) postavené indiány Yekwana z osady Nichare pro společnost Velká Amazonie na ostrově na řece Rio Nichare. K dispozici bude vlastně celé jejich autonomní území o rozloze 27 000 km2, včetně pohoří Maigualida a povodí přítoků Río Caura (Río Nichare, Río Tabaro).

Podmínky pro účast v soutěži: odborné předpoklady (vzdělání, seznam relevantních publikací), návrh projektu vědeckého výzkumu, znalosti španělštiny na základní dorozumívací úrovni, fyzické předpoklady a schopnosti pro život v terénu deštných pralesů, nekonfliktní typ, následná prezentace výstupů a vědeckých prací vždy s uvedením naší společnosti díky níž se tato práce mohla uskutečnit, popřípadě možnost finanční spoluúčasti.

Navrhované projekty zasílejte e-mailem na adresu gran_amazonia@hotmail.com nebo Kolumbie98@centrum.cz do 31. 4. 2005. S dalšími případnými dotazy se také obracejte na stejnou adresu nebo na mobil 604 263 868. Výběr projektů provede správní rada společnosti Velká Amazonie na základě dobrozdání externích odborníků z akademické obce.

Garantem činnosti o.p.s. Velká Amazonie jsou Ministerstvo životního prostředí ČR, národní parky ČR a město Ústí nad Labem.

Další informace:

Poznámky:
[1] Velká Amazonie, o.p.s., Ústí nad Labem, Masarykova 1000.