Dalibor Dostál "> Cestu do rezervace divokých koní v Milovicích je nejlepší spojit s návštěvou Mirakula - Ekolist.cz

Česká krajina: Cestu do rezervace divokých koní v Milovicích je nejlepší spojit s návštěvou Mirakula

13. dubna 2017 | Česká krajina
Autor: Dalibor Dostál, tel: 606 635 303
Desítky tisíc návštěvníků si přijely prohlédnout rezervaci divokých koní v Milovicích od doby, kdy přede dvěma roky vznikla v části bývalého vojenského prostoru. Pastvinu lemovanou ohradníkem mohou zájemci klidnou procházkou obejít za přibližně čtyřicet minut po stezce, která vede po jejím obvodu. Odtud mohou vždy divoké koně a pratury, kteří tuto část rezervace obývají, v některé části pastviny zahlédnout.

„I když někteří návštěvníci jezdí do Milovic za divokými koňmi na několikadenní pobyty, a chodí pozorovat zvířata v různých částech dne a v různých částech pastviny, drtivou většinu turistů tvoří rodiny s dětmi, které zvládnou obejít tuto část rezervace přibližně za hodinu. Právě pro ty je velmi vhodné spojit cestu do Milovic za divokými koňmi s návštěvou místního zábavně-naučného parku Mirakulum,“ konstatoval Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Mirakulum se již za několik let své existence stalo vyhlášeným cílem právě pro rodiny s dětmi. Milovníky přírody v Mirakulu zaujme nejenom čtyřhektarová lesní naučná stezka, ale celý desetihektarový areál parku plný originální zábavy a volnočasových aktivit s množstvím nápaditých herních prvků.

Letos Mirakulum otevírá své brány veřejnosti na Velký pátek 14. dubna. A připravil pro ně řadu novinek. Během zimy prošla proměnou dominanta celého parku, mohutný dřevěný hrad, k jehož sedmi věžím přibyla osmá. Návštěvníci ji najdou uprostřed hradního nádvoří. Atrakce láká děti na desítky metrů průlezů, pokroucených zrcadel, kaleidoskopů a spoustu další zábavy.

Dětská vesnička pro nejmenší svým vzhledem podporuje představivost nejmladších návštěvníků. Sestava domečků je vzájemně propojená různými lávkami a můstky. Některé z domků budou mít i vlastní téma, jako například škola, obchod, kuchyň a podobně, jiné budou vytvořeny jako prolézačky. Do budoucna se v nich objeví hry a zábavné prvky jako otočné pexeso, křivá zrcadla a další. „V průběhu sezóny se návštěvníci mohou těšit také na otevření rozšířeného Vodního světa,“ připojil další lákadlo Jiří Antoš, zakladatel Mirakula.

Právě neustálé rozšiřování atrakcí se spolu se špičkovou kvalitou stalo základem úspěchu Mirakula. Park, který vznikl teprve před pěti lety, se během této krátké doby zařadil mezi tři nejnavštěvovanější místa ve Středočeském kraji – spolu s Karlštejnem a kutnohorskou Kostnicí.

Velkopáteční zahajovací program zpestří živá vystoupení. Velkou oblibu si v minulých letech získalo bubnování s Tokhim nebo kouzelník Navaro. Spolu s nimi se představí také klauni a budou připravena i vystoupení se zvířaty.

Ještě do konce dubna si mohou návštěvníci užít další oblíbenou akci, Den s Tankodromem. Ten je na programu 29. dubna a po celý den budou oba areály, tedy Park Mirakulum i sousední tankodrom, přístupné za cenu jednoho. V areálu tankodromu bude k vidění vojenská technika, včetně letounu MIG-21, vrtulníku MI2 nebo tanku T55, na programu budou i bojové ukázky, vyjížďky bojovým vozidlem pěchoty, ale i zoo s kozami, lamami nebo oslíky.

Park Mirakulum se rozkládá na více než deseti hektarech, které jsou nabité dvěma stovkami atrakcí. Areál není určen pouze dětem, jeho předností je, že nabízí zábavu celé rodině. Loni se rozrostl například o monumentální Lesní město, které svým pojetím nemá jinde v Evropě obdobu.

Park Mirakulum je otevřen od 10:00 do 18:00 hodin. V dubnu a říjnu pouze o víkendech, v květnu a září od úterý do neděle a v červnu, červenci a srpnu každý den. Areál se nachází ve středočeském městě Milovice, v okrese Nymburk, autem je dobře dostupný z dálnice D10, železnicí pak zajíždí linka S20 z Prahy do Milovic každou půlhodinu.

Kromě Mirakula, které je v regionu nejvyhledávanějším cílem turistů, mohou návštěvníci zhlédnout ve městě i další zajímavosti. Milovníci přírody mohou vyrazit do Přírodní rezervace Pod Benáteckým vrchem, která bezprostředně navazuje na pastvinu divokých koní, ale také do unikátní mokřadní krajiny. Tu tvoří Tůně Josefov, které vznikly v roce 2014 rozsáhlou revitalizační stavbu Tůně a mokřady Josefov. Členitá soustava vodních hladin byla vyhloubena v hájích po levé straně koryta Mlynařice.

Příznivci adrenalinu mohou zase využít možnosti svezení v offroadech společnosti Bug Hummer na dráze o rozloze 126 hektarů, která vede převážně přírodním terénem. Na ní se nacházejí hluboké brody, prudké výjezdy, sekce pro trialovou techniku, extrémní sekce pro Monster Trucky a také lehký terén pro malé SUV. Více informací o místních turistických cílech najdou zájemci v Turistickém informačním centru Milovice.
Milovníci přírody si postupně nacházejí cestu také do části rezervace se zubry, která se nachází u Benátek nad Jizerou. Tamní pastvina je však výrazně rozsáhlejší, proto není zaručeno, že na velké ploše návštěvníci vždy zvířata zahlédnou.

I proto je důležité, aby si před cestou vybrali také další cíle v okolí. V Benátkách nad Jizerou se nachází například krásný zámek s unikátním Muzeem hraček. Tam návštěvníci uvidí stovky originálních historických hraček nebo velké vlakové kolejiště. Zajímavou částí expozice je také sbírka japonských panenek a pokojíčků, které se podařilo zakoupit z tokijského muzea, jež skončilo svoji činnost. V celé České republice jsou k vidění pouze tady.

Dalším zastavením pro návštěvníky může být v Benátkách nad Jizerou obnovený areál zámeckého parku nebo revitalizované slepé rameno řeky Jizery, kde vznikl velmi zajímavý biotop. Tipy na další turistické cíle ve městě a okolí získají zájemci v Informačním centru Benátky nad Jizerou.