Jan Oulík "> Charita stále pomáhá v místech zasažených povodněmi - Ekolist.cz

Sdružení Česká katolická charita: Charita stále pomáhá v místech zasažených povodněmi

7. dubna 2006 | Sdružení Česká katolická charita
Autor: Jan Oulík , tel: 603 895 984
Velká voda opadává, místní Charity nadále pomáhají v oblastech postižených záplavami ve spolupráci s obcemi a s ostatními humanitárními organizacemi.

(PLZEŇ, VESELÍ NAD LUŽNICÍ) Pracovníci a dobrovolníci plzeňské diecézní Charity dne 7. 4. odjíždějí do Veselí nad Lužnicí a okolí. Vezou s sebou i speciální techniku na odstraňování bahna a desinfekci. Část týmu se zaměří na poskytování psychické podpory: poradenství a naslouchání lidem, pro které povodeň představuje těžkou životní situaci. Minulý víkend zasahoval krizový tým na Litoměřicku, kam ještě zapůjčí vysoušeče.

(OLOMOUC-ČERNOVÍR) V oblasti dokončila Charita monitorování situace. Charitní tým dochází už ke konkrétním lidem domluvit další kroky pomoci a zapůjčují vysoušeče. Nabízí pomoc také v okolních obcích (Chomoutov, Novosady), stává se, že spodní voda pronikne až dodatečně, když řeka opadne. V Chomoutově se hledá, jak pomoci vícečetné rodině s náhradním ubytováním a vybavením domácností. Na základě zmíněného monitoringu přivezla ADRA dalších svých 80 vysoušečů a zapůjčuje je do domácností. Z Diakonie dnes přijedou dobrovolníci, kteří pomohou s odklízením škod po povodních.

Arcidiecézní charita Olomouc svolává tiskovou konferenci k situaci po povodních v regionu Olomoucka na pondělí 10. dubna v 10.00 v kavárně Betánie, Wurmova 5, Olomouc.

(TŘEBÍČSKO A BLANENSKO) Voda opadla, podle průzkumu Charity není akutní potřeba pomoci. Starostové ve spolupráci s hasiči situaci zvládají a místní lidé si s úklidem pomáhají.

(ZNOJEMSKO) Přibližně deset dobrovolníků pomáhá s vyklízením bahno ze zahrad, pomáhají rozebírat hráze z pískových pytlů.

(BLANENSKO) Charita nabídla pomoc při úklidu a poradenství (jak žádat o příspěvky apod.), škody v oblasti však naštěstí nejsou značné.

(BŘECLAVSKO) Charita provedla průzkum, v kritickém stavu je pouze jedno stavení v Novosedlích. Čeká se na posouzení statika. Poté bude jasné , jak jeho obyvatelům pomoci. Dobrovolníci vysypávají písek z pytlů, které tvořily provizorní ochranné hráze.

(LITOMĚŘICKO) Charita dnes odvezla do Štětí humanitární pomoc v hodnotě 85 000 Kč (prostředky na úklid a čistící prostředky) a zapůjčila 20 vysoušečů. Zítra odváží 50 vysoušečů na Ústecko a v pondělí 10 vysoušečů do obce Kly na Mělnicku. Po neděli osloví také obce Mlékojedy a Žalhostice.
Sdružení Česká katolická charita vyhlásilo sbírku na konto: 369-369369369/0800 u České spořitelny (při platbě složenkou prosíme uvádějte číslo účtu ve tvaru 3690369369369/0800), variabilní symbol 906. Na účet již přispěli dárci částkou 1 630 263 Kč.

Na toto „povodňové“ konto navíc věnovalo Sdružení Česká katolická charita ze svého krizového fondu 500 000 Kč na prvotní pomoc při odstraňování škod, zejména na nákup nářadí, čistících a dezinfekčních prostředků.
Více informací (včetně tiskových zpráv k tématu) na www.charita.cz.

Jan Oulík
tiskové oddělení