Kateřina Procházková "> Chceme transparentní diskuzi o využití 182 miliard z EU. Peníze by měly směřovat do zdravotnictví či na podporu zaměstnanosti - Ekolist.cz

KDU-ČSL: Chceme transparentní diskuzi o využití 182 miliard z EU. Peníze by měly směřovat do zdravotnictví či na podporu zaměstnanosti

11. listopadu 2020 | KDU-ČSL
Autor: Kateřina Procházková, tel: 730 575 148
Evropská unie chystá pro své členské země finanční pomoc na vyrovnání se s ekonomickými a sociálními dopady koronavirové krize, modernizaci zdravotnictví, udržení zaměstnanosti a také na zelenou a digitální transformaci. "Chceme, aby bylo jasné, kam bude finanční pomoc ve výši až 182 miliard korun směřovat," říká předseda Výboru pro evropské záležitosti a místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

V rámci tzv. Plánu obnovy a konkrétně nástroje Next Generation EU má Česká republika možnost získat finanční zdroje z Evropské unie až ve výši 182 miliard korun. Tyto zdroje mají podle doporučení Evropské komise směřovat například do modernizace a digitalizace zdravotní péče, programů na podporu zaměstnanosti, programů v oblasti vzdělávání a ekologické transformace nebo energetiky. Rozdělení finančních prostředků by mělo být schváleno ideálně do konce roku 2020, abych členské země mohly začít finanční pomoc čerpat co nejdříve.

Prostředky mají být využívány na oblasti, které stanoví tzv. Národní plán obnovy. Ten je v gesci ministerstva průmyslu a obchodu. Lidovci požadují, aby se na jeho tvorbě, tedy na stanovení konkrétních oblastí podpory, aktivně podíleli zástupci zaměstnavatelů, zaměstnanců, poskytovatelé sociálních služeb, zdravotnictví nebo krajské a obecní samosprávy. Tento požadavek podpořil i sněmovní výbor pro evropské záležitosti, který navíc vyzval ministerstvo, aby se do diskuze o prioritách Národního plánu obnovy zapojilai Poslanecká sněmovna.

KDU-ČSL požaduje, aby o tak velké finanční sumě bylo rozhodováno transparentně. "V důsledku koronavirové krize nás a naši ekonomiku čeká nelehké období a vhodně rozdělených 182 miliard korun by podle našeho názoru mělo směřovat do oblasti zdravotnictví, sociálních služeb, udržení zaměstnanosti a investicím do modernizace naší ekonomiky," dodává na závěr Benešík.

„Prostřednictvím sněmovního výboru pro evropské záležitosti jsme proto požádali vládu o předložení předběžného návrhu Národního plánu obnovy k projednání Poslanecké sněmovně tak, aby se Poslanecká sněmovna mohla zapojit do procesu jeho přípravy," říká Benešík, který diskusi k plánu inicioval.