Jan Žáček "> Čínský kanál v české politice nutno odmítnout - Ekolist.cz

Strana zelených: Čínský kanál v české politice nutno odmítnout

28. března 2016 | Strana zelených
Autor: Jan Žáček
Zelení varují před rozpínáním neprůhledné čínské finanční skupiny v českém hospodářství a politice. Investice čínské finanční skupiny CEFC do infrastrukturních projektů typu zemanovského kanálu Dunaj-Odra-Labe a do dalších odvětví hospodářství ohrožují nejen životní prostředí nebo pracovní standardy českých zaměstnanců. Je třeba proti nim prostestovat a je třeba jim maximálně bránit.

Podle zelených by monstrózní zemanův kanál Dunaj-Odra-Labe spolkl stovky miliard korun a v dnešní době se ekonomicky nemůže vyplatit. Příprava by trvala tři desetiletí, samotná realizace přinejmenším stejnou dobu. Poškozeno nebo zničeno by bylo na 17 chráněných území.

“Nerozumím tomu, proč by se měl prezident České republiky podbízet někomu, kdo se Česko snaží ovládnout ať už skrze investice či zásahy do infrastruktury nesmyslnými projekty, jako je zabetonování půlky republiky neekonomickým kanálem Dunaj-Odra-Labe,” uvádí Petr Kutílek, místopředseda SZ.

Čínská investiční skupina CEFC masivně investuje na českém trhu mimo jiné i prostřednictvím skupin Penta nebo J&T. Významný vlastnický podíl má například ve fotbalové Slavii, letecké společnosti Travel Service nebo pivovaru Lobkowicz.