Česká inspekce životního prostředí: ČIŽP monitoruje povodňovou situaci v chemičkách

Česká inspekce životního prostředí od úterý 28. 3. 2006 monitoruje na pokyn ministra životního prostředí Libora Ambrozka případné ohrožení provozů s nebezpečnými chemickými látkami zvýšením hladin vodních toků. Dosud nedošlo k zaplavení žádného z těchto provozů, řada subjektů však již provádí preventivní opatření.

Spolana a.s. Neratovice odstavila výrobu, zaplavení areálu s výrobními provozy však nehrozí. Kaučuk a.s. Kralupy je připraven na případnou evakuaci svých skladů, situace na Vltavě zatím tento krok nevyžaduje. Další průmyslové provozy jsou ohroženy povodní na dolním toku Labe, Spolek Ústí nad Labem (Spolchemie) připravuje odstavení výroby ovšem jen z důvodů odstávky zdrojů energie. V Lovochemii Lovosice byla zaplavena průmyslová čistírna odpadních vod, která nyní žádné odpadní vody nevypouští, odstavena byla i část nezaplavené výroby. Setuza v Ústí nad Labem je zatím v provozu včetně ČOV, pro případ potřeby je připravena odstávka provozu.

Ústřední čistírna odpadních vod v Praze je s rezervou zabezpečena proti současnému průtoku ve Vltavě, některé čistírny odpadních vod v republice však již musely být odstaveny z provozu především z důvodu ochrany technologie. Odstaveny jsou čistírny na tocích Bečva (Přerov, Hranice na Moravě), Svratka a Dyje (Otrokovice, Třebíč, Hodonín, Znojmo), Orlice ( Ústí nad Orlicí), Vltava (Český Krumlov, České Budějovice,) Lužnice (Soběslav, Tábor), Sázava (Zruč nad Sázavou). Závěrem lze říci, že nedošlo k zaplavení žádné z největších čistíren odpadních vod (kapacita nad 10000 ekvivalentních obyvatel) a lze předpokládat, že po snížení hladin v tocích začnou čistírny bez problému čistit odpadní vody, které jsou v tuto chvíli z odstavených čistíren vypouštěny bez čištění. Vzhledem ke zvýšeným průtokům v tocích tato situace nepředstavuje významné zhoršení kvality vody. V průběhu zítřejšího dne bude ČIŽP informovat o dalším vývoji situace.