Miloš Malec "> ČIŽP: Projekt golfového areálu má vážné nedostatky - Ekolist.cz

Arnika - Centrum pro podporu občanů: ČIŽP: Projekt golfového areálu má vážné nedostatky

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zjistila vážné nedostatky v postupu společnosti Resort Paradise, která zahájila budování golfového areálu v oblasti Traviny v bývalém vojenském prostoru Mladá. Firma podle ČIŽP nesplnila několik důležitých podmínek.

“Investor nedodržel podmínku informovat nejméně 10 dnů před zahájením stavebních prací pracovníky Agentury ochrany přírody a krajiny a nezdržel se zemních a terénních prací mezi 1. březnem a 15. červencem běžného roku, což je období rozmnožování ptáků, plazů a obojživelníků. Zemní a terénní práce byly prováděny průběžně během března, dubna i začátkem května tohoto roku,” uvedl Miloš Malec z Občanského sdružení Mladá.

Při prohlídce terénu se navíc zjistilo, že na většině území, kde již výstavba golfového areálu probíhá, byl terénními úpravami zcela zničen původní rostlinný pokryv a tím i životní podmínky pro většinu vzácných druhů bezobratlých živočichů vázaných na bylinné patro.
Česká inspekce životního prostředí zahájí v této věci správní řízení. Následkem může být i odebrání výjimky a tím ukončení výstavby golfového areálu v oblasti Travin.

Prohlídky se účastnili i pracovníci Ministerstva životního prostředí, Agentury ochrany přírody a krajiny, členové Občanského sdružení Mladá a Společnosti na ochranu motýlů, zastupitel obce Lipník a pracovnice odboru životního prostředí MěÚ Benátky nad Jizerou.

Oblast bývalého vojenského prostoru Mladá je z hlediska přírodních hodnot neobyčejně cenným a rozmanitým územím. Státní orgány ochrany přírody sice povolily zahájení výstavby golfového areálu v jihozápadní části Travin a udělily investorovi výjimku, tu ovšem doprovodily řadou podmínek, které měly za účel snížit dopady výstavby areálu na přírodu.

Kontakt:
Občanské sdružení Mladá