Markéta Schauhuberová "> CNG nemá žádné prachové částice - Ekolist.cz

Česká plynárenská unie : CNG nemá žádné prachové částice

22. února 2008 | Česká plynárenská unie
Autor: Markéta Schauhuberová, tel: +420 241 027 878
Obdobně jako v předchozích letech přetrvává jako hlavní problém kvality ovzduší znečišťování prachovými částicemi PM10 a PM2,5. V oblastech, kde koncentrace PM10 v roce 2006 překročily imisní limity, žije více než 66 % populace.

„Bohužel není pochyb o tom, že špatná kvalita ovzduší je největším problémem českého životního prostředí. Potvrzují to veškerá dostupná data. Zhoršená kvalita ovzduší má velmi konkrétní zdravotní důsledky,“ říká ministr životního prostředí Martin Bursík.

Za překračování imisních limitů přitom hrozí České republice sankce ze strany Evropské komise. Evropská unie se snaží co nejvíce snižovat povolené hodnoty emisí výfukových plynů nákladních i osobních a užitkových vozidel a tím méně zatěžovat životní prostředí. Vozidla na CNG produkují výrazně méně škodlivin než vozidla s klasickým pohonem.

„Největším problémem jsou emise pevných částic (PM), jejichž obsah v ovzduší se meziročně zvyšuje a předpokládá se jejich další růst. Tyto částice se do ovzduší nedostávají pouze primárně (tedy přímo ze zdroje znečištění), ale i sekundárními procesy. Jsou nebezpečné zejména z hlediska poškozování lidského zdraví, způsobují plicní choroby u dětí, zvyšují kardiovaskulární onemocnění, ovlivňují výsledky těhotenství,“ uvádí Radim Šrám z Ústavu experimentální medicíny AV ČR.

„Pokud chce ČR plnit požadavky na ochranu klimatu, zemní plyn v tom musí sehrát důležitou roli. Je potřeba si uvědomit, že oproti spalování uhlí nebo v dopravě při spalování ropných produktů, vzniká při využívání zemního plynu pouze min. množství znečišťujících emisí a prakticky žádné prachové částice, SO2, apod.,“ říká Josef Kastl, generální sekretář ČPU.

Česká plynárenská unie (ČPU) byla založena plynárenskými distribučními společnostmi a státním podnikem Český plynárenský podnik, o.z. Transgas, v roce 1994 jako nezávislá a dobrovolná profesní organizace právnických osob. Po 13 let své existence se ČPU věnuje významným tématům ovlivňujícím plynárenství v České republice – dnes zejména ekologické daňové reformě, novele energetického zákona, úpravám vyhlášek pro plynárenství , podpoře využití zemního plynu v dopravě a dalším. Cílem ČPU je pomáhat rozvoji podnikatelského prostředí v oblasti zemního plynu. ČPU dnes sdružuje nejvýznamnější hráče plynárenského průmyslu: obchodníka s plynem RWE Transgas, provozovatele přepravní soustavy RWE Transgas Net, 8 regionálních obchodníků s plynem, 8 regionálních provozovatelů distribučních soustav a RWE Gas Storage, vlastníka podzemních zásobníků. České plynárenství ČPU zastupuje v mezinárodní organizaci EUROGAS.

Pro více informací kontaktujte:

ČPU, paní Markéta Schauhuberová
Novodvorská 82/803