Květa Kočová "> ČSSD nesouhlasí s prodejem akcií ČEZ - Ekolist.cz

ČSSD: ČSSD nesouhlasí s prodejem akcií ČEZ

14. března 2007 | ČSSD
Autor: Květa Kočová
Česká strana sociálně demokratická nesouhlasí s návrhem vlády na prodej sedmi procent akcií společnosti ČEZ.

ČSSD nepokládá za vhodné snižovat státní podíl ve strategické energetické společnosti v době, kdy se energetika stává stále více klíčovým tématem nejen hospodářské politiky, ale také otázkou národní bezpečnosti a dosažení udržitelného rozvoje. Privatizace oslabí postavení státu ve společnosti ČEZ a omezí vliv vlády na budoucnost energetické politiky v naší zemi v období, kdy zesiluje odpovědnost vlád za boj s příčinami globálního oteplování.

ČSSD se také obává, že načasování prodeje pod tlakem aktuálních rozpočtových problémů a zvolená metoda nezajistí z dlouhodobého hlediska optimální výnos. Avizované použití výnosu z této privatizace na řešení výpadku příjmů Státního fondu dopravy pokládá ČSSD za porušení dlouhodobých předvolebních závazků ODS, která vždy tvrdila, že by se výnosy z případné privatizace ČEZ (a také jiných privatizací) měly vázat do rezervního fondu pro účely důchodové reformy.

Před schvalováním zákona o státním rozpočtu na rok 2007 se vláda ústy ministra financí zavázala, že bude hledat i jiné alternativy příjmů Státního fondu dopravy, než je privatizace ČEZ a že bude případnou privatizaci ČEZ konzultovat s ČSSD. Také na základě tohoto příslibu ČSSD podpořila přijetí rozpočtu na rok 2007. Musíme konstatovat, že navzdory tomuto slibu s ČSSD žádné jednání o privatizaci ČEZ neproběhlo.

ČSSD nadále požaduje, aby vláda hledala i jiné zdroje pro SFDI, než je prodej akcií ČEZ. Pokud by to odvrátilo připravovanou privatizaci ČEZ, je ČSSD ochotna zahájit s vládou jednání o posílení dotace pro Státní fond dopravy ze zdrojů státního rozpočtu.

Ing. Milan Urban, stínový ministr průmyslu za ČSSD
Mgr. Bohuslav Sobotka, stínový ministr financí za ČSSD