Roman Málek "> Cyklisté budou hledat keltské oppidum! - Ekolist.cz

Altus, o.s.: Cyklisté budou hledat keltské oppidum!

2. srpna 2006 | Altus, o.s.
Autor: Roman Málek, tel: 603 991 003
V sobotu 5. srpna proběhne už třetí etapa cyklovýletu pod názvem „Na kole za krásami přírody Železných hor s Českým rozhlasem Pardubice a Občanským sdružením Altus“.

„Při třetí cyklovyjížďce projedeme 16 km Naučné stezky Krajem Chrudimky, a to od obce Seč do obce Nasavrky. Cestou navštívíme čtyři zastávky naučné stezky. První zastávka bude v obci Bojanov, kde se určitě zastavíme u barokního kostela sv. Víta a dřevěné zvonice. Druhá zastávka je naplánována u Vodního díla Křižanovice – Práčov. Třetí zastávka bude u Keltského hradiště. Tato zastávka je zajímavá tím, že zde můžeme vidět pozůstatky dvojitých valů a příkopů keltského opevnění. Tyto valy byly v 19. století narušeny stavbou silnice z Hradiště do Křižanovic a stavbou evangelického kostela a hřbitova. Přesto je místo zajímavým archeologickým místem a jediným dosud známým keltským hradištěm ve východních Čechách. Čtvrtou a poslední zastávkou této etapy je obec Nasavrky. Nasavrky jsou zajímavé svojí historii. Každoročně se zde v letních měsících pořádá výstava obrazů našich předních malířů – Nasavrcká paleta. Přímo v Nasavrkáchách je sad jedlých kaštanů, přírodní památka Kaštanka. Sad byl založen Janem Adamem Auerspergem roku 1776. a dodnes se zde zachovaly stromy z původní výsadby“, říká koordinátora akce Eliška Hortenská z Ekocentra Altus.

„Odborným průvodcem, který nám ukáže nepoznanou a tajuplnou krásu Železných hor, bude Vlastimil Peřina ze Správy Chráněné krajinné oblasti Železné hory. Takže je opravdu na co se těšit“, dodává autor projektu a jednatel Občanského sdružení Altus Roman Málek.

Sraz účastníků bude opět v sobotu 5. srpna 2006 v Chrudimi na Masarykově náměstí v 9:00 hodin. Zde účastníky autobus naloží a odveze je na začátek etapy do Seče a z Nasavrk zpět do Chrudimi. Účastnický poplatek je padesát korun.

„Počítáme s tím, že někdo se rozhodne až v sobotu ráno, Kapacita autobusu, který přepravuje kola do startovního místa je ale značně omezena. Z důvodu objednání dostatečné dopravy proto opravdu potřebujeme, aby se zájemci přihlásili do čtvrtka na telefonním čísle 739 033 780 nebo e-mailem: hortenska@chrudimka.cz,“ vzkazuje zájemcům Hortenská. „Byli bychom velice neradi, kdyby se někteří nevešli do autobusu,“ dodává.

Projekt „Za krásami přírody Železných hor s Českým rozhlasem Pardubice a Občanského sdružení Altus“ je realizován za podpory Pardubického kraje pod záštitou radního Ivo Tomana a Miloslava Macely.

Akce je součástí projektu „KAPKA21 – Královéhradecký a Pardubický kraj: Agenda 21 pro každého (Síť informačních, poradenských a vzdělávacích center pro udržitelný život)“ realizovaného Střediskem ekologické výchovy a etiky Rýchory – SEVER v rámci grantového schématu MŽP „Síť environmentálních informačních a poradenských center“.

„TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY“

Kontakt pro novináře:
Roman Málek - jednatel Občanského sdružení Altus, autor projektu – tel.: 603 991 003
Eliška Hortenská, DiS. – Ekocentrum Altus, organizační zabezpečení – 739 033 780
Roman Málek, tel: 603 991 003