Helena Svatošová "> ČZU nabídla fórum k diskusi ke kontroverzní Transatlantické úmluvě (TTIP) – její dopady na zemědělství či kvalitu potravin bude prezentovat mj. poslanec Evropského parlamentu či náměstkyně ministra zemědělství - Ekolist.cz

Iuridicum Remedium, z.s.: ČZU nabídla fórum k diskusi ke kontroverzní Transatlantické úmluvě (TTIP) – její dopady na zemědělství či kvalitu potravin bude prezentovat mj. poslanec Evropského parlamentu či náměstkyně ministra zemědělství

23. března 2016 | Iuridicum Remedium, z.s.
Autor: Helena Svatošová, tel: 776890170
Na České zemědělské univerzitě proběhne 29. 3. 2016 od 16 hodin diskuse „Transatlantická úmluva (TTIP) a české zemědělství a potraviny – příležitost nebo špatný vtip?“

Svá stanoviska ke kontroverzní chystané úmluvě TTIP představí poslanec Evropského parlamentu Pavel Poc, předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, zástupce České technologické platformy pro ekologické zemědělství Jiří Lehejček, zástupce spotřebitelského sdružení Test Šárka Bittenglová, právnička IuRe Helena Svatošová a náměstkyně ministra zemědělství Jaroslava Beneš Špalková. V rámci akce bude bohatý prostor na dotazy a diskusi.

Poprvé by se tak měly prezentovat a vzájemně probrat pohledy zemědělců, spotřebitelů, ekologických producentů, volených zástupců a exekutivy. K debatě jistě budou rizika pro normy bezpečnosti potravin (pravidla pro GMO produkci, výrobu masa z klonovaných zvířat, používání v EU zakázaných nebezpečných pesticidů), role nadnárodního agrobyznysu ve vyjednání, očekávání přínosů TTIP a sesterské úmluvy CETA i plánované atypické prvky úmluvy (regulatorní spolupráce, arbitrážní mechanismus apod.).

Debatu organizuje ČZU v rámci cyklu Fórum ČZU spolu s IuRe vzhledem k zásadním dopadům a minimální veřejné diskusi k TTIP a sesterské smlouvě s Kanadou CETA, která by měla v druhé polovině roku 2016 hlasována v Evropském parlamentu.

Diskuse proběhne v Kruhové hale TF v areálu České zemědělské univerzity v Praze – Suchdole v úterý 29. března 2016 od 16:00 hod. Moderovat bude Tomáš Uhnák, publicista věnující se dluhodobě otázkám potravin.