Radek Hromádka "> Den stromů v Oldřichově v Hájích - Ekolist.cz

Suchopýr, o.p.s.: Den stromů v Oldřichově v Hájích

6. října 2004 | Suchopýr, o.p.s.
Autor: Radek Hromádka, tel: 486 131 623-4
Obecně prospěšná společnost Suchopýr pořádá každoročně k příležitosti oslav Dne stromů (20. říjen) akci pro nejširší veřejnost. Oslava proběhne v sobotu 16.10. 2004 od 10 do 16 hodin v Oldřichově v Hájích v areálu připravovaného střediska ekologické výchovy. Program jsme připravili z aktivit zaměřených na práci se dřevem nebo zpracování dalších produktů ze dřeva. V rámci oslav si budou moci návštěvníci vyzkoušet hry a kvízy zaměřené na les a poznávání stromů, vyrobit si dřevěnou píšťalku nebo třeba vyrobit mističku z použitého papíru. Na realizaci aktivit pro děti se podílí také Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, která připravila v areálu střediska krátkou naučnou stezku pro děti.

Součástí programu je i tradiční svezení pro děti na našich huculských koních.

Návštěvníkům areálu otevřeme také naši lesní školku pro pěstování původních stromů a keřů nacházející se v areálu, kde bude připraven náš průvodce. Lidé tak budou moci získat informace o přírodě blízkém způsobu pěstování dřevin pro oblast Jizerských hor naší neziskovou organizací.

Dále máme připravenu, pro zájemce, kteří se chtějí stát „majiteli“ stromu v Jizerských horách výsadbu jedlí a olší do obecního lesa. Tito lidé si mohou u nás zakoupit strom, třeba i na místě, v hodnotě 200 Kč a následně si ho vysadit a opatřit tzv. individuální ochranou proti okusu zvěří. Částka 200 Kč zahrnuje náklady na vypěstování sazenice přírodě blízkým způsobem (sběr semen, pěstování v lesní školce, pletivo na její ochranu). Majitel stromu obdrží certifikát se svým jménem na námi ručně vyrobeném papíře.

Součástí oslav je také výlet do Oldřichova určený hlavně těm, kteří se chtějí dozvědět něco více z historie Jizerských lesů. Trasa vycházky povede z Rudolfova, autobusová zastávka „U elektrárny“, kolem přehrady na Černé Nise, přes Závory a Betlém do Oldřichova v Hájích. Délka trasy je 12 km. Účastníci budou odjíždět autobusem č.18 z Liberce, terminálu MHD v 9.55 h.

V případě, že se účastníci oslav Dne stromů, chtějí dopravit do Oldřichova vlakem, pak doporučujeme vystoupit ve stanici Mníšek odkud je trasa značená až k nám.

Uvítáme rodiče s dětmi, dětské oddíly a vůbec všechny příznivce lesa a stromů bez rozdílu věku.

Obecné informace ke Dni stromů

První Den stromů byl oslaven r. 1872 v Nebrasce, na podnět J. S. Mortona, nadšeného propagátora a ochránce přírody. J. Sterling Morton navrhl vyhlášení Národního dne stromů s cílem vyzdvihnout důležitost stromů při zvyšování kvality životního prostředí. Nejprve byl svátek slaven 10. dubna, avšak bylo datum změněno na 22. dubna, den Mortonových narozenin. Při první slavnosti bylo vysazeno více než milion stromů v Nebrasce a od té doby bylo zasazeno skoro bilion stromů (podle časopisu Krása našeho domova, 1922).

Myšlenka oslav Dne stromů se rychle rozšířila po celých Spojených státech a později i na další kontinenty do Francie, Lucemburska, Německa, Holandska, Norska a dalších států Evropy a dokonce i do Číny či Japonska. Datum oslav Dne stromů je různé. Liší se podle klimatických podmínek a toho, kdy je možné stromy vysazovat.

U nás se Den stromů slaví 20. října.