Radek Drahný "> Den Země na Rýchorské boudě - Ekolist.cz

Správa KRNAP: Den Země na Rýchorské boudě

23. dubna 2004 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný
Dnes od 10.00 do 14.00 probíhal speciální Den Země na Rýchorské boudě, krkonošském středisku ekologické výchovy Správy KRNAP. Tato již tradiční akce vždy přiláká množství dětí z okolních škol. Ty spojí jarní procházkou příjemnou přírodou s poučením o ekologii, vztahu nás lidí k přírodě. Mezi tradiční návštěvníky Dne Země na Rýchorské boudě patří školy z nejbližšího okolí – z Horního Maršova, Svobody nad Úpou, Trutnova a Žacléře. Z těch vzdálenějších letos přijely školy z Lánova nebo Červeného Kostelce. Za celý den se zde poučilo na tři stovky žáků.

Děti si vyzkoušely množství aktivit, které pro ně byly připraveny před Rýchorskou boudou i v jejím interiéru. Na venkovních stanovištích se mohly seznámit s odpady a ornitologií. Byl pro ně připraven i hrnčířský kruh. Na stanovišti s odpady pomáhaly děti z ekologického kroužku Krakonošovy děti při základní škole v Lánově. „Odpady jsou problémem nás všech.“ uvedla Veronika Nechanická z tohoto ekologického kroužku. „Recyklování je velmi důležitou aktivitou nás všech. Materiály, z kterých jsou obaly vyrobeny, je možné po zpracování znovu využít a tak šetřit naši přírodu.“ dodala Nechanická. Ornitologové se na akci museli připravit již brzy po ránu, kdy natáhli odchytávací síť. Podařilo se jim chytit několik jedinců pěvušky modré, sýkoru uhelníčka, pěnkavu obecnou a další ptáčky. Zkontrolovali jejich zdravotní stav, zaevidovali jejich číslo, případně je okroužkovali, ukázali je dětem a opět je pustili na svobodu.

Uvnitř Rýchorské boudy si děti mohly vyzkoušet tkaní a paličkování, malování keramických výrobků, mikroskopování, luštění tajenek a křížovek, malování na trička, výrobu ručního papíru, spřádání, pletení z proutí. Dostalo se jim informací o myslivosti a o činnosti dobrovolného strážce parku. K dispozici byl i unikátní rýchorský xylofon. Při mikroskopování se mohli podívat například na preparáty zelené řasy, příčný řez jehlicí borovice nebo křídlo motýla. Z myslivosti hlavně chlapce zaujali vystavené palné a chladné zbraně a trofeje. Davy dětí kolem mysliveckého pultu dávaly tušit, že vyprávění pana Radka Veselého, pracovníka Terénní služby Správy KRNAP v Peci pod Sněžkou, o zvěři a škůdcích, je skutečně poutavé.

Na některých stanovištích měly děti možnost získat za své znalosti a dovednosti žetony. Ty se pak ve směnárně vyměňovaly za časopis Krkonoše a jiné propagační materiály Správy KRNAP.

„Je tady těch škol docela dost. Některé čekaly na počasí, kdyby pršelo, tak by nepřišly. Vždycky těm pedagogům, kteří přivedou své děti říkám, že si vážím toho, že přišli a přivedli sem děti.“ konstatovala PaedDr. Helena Leblohová, vedoucí krkonošského střediska ekologické výchovy Správy KRNAP Rýchorská bouda. „Obecné povědomí dětí o přírodě a možnostech její ochrany je dobré pro celou společnost.“ dodala Leblochová.

Podobné akce zaměřené na ekologickou výchovu však na Rýchorské boudě probíhají celoročně a vždy se těší velkému zájmu veřejnosti.