Tiskové zprávy
Toulcův dvůr, z.s.: Den Země - svátek, který se snaží připomenout pravé hodnoty
Mezi ty základní patří zvýšení energetické účinnosti, recyklace odpadu a hledání obnovitelných zdrojů energie. Každý však tento den oslavuje po svém. Ne jinak tomu bude i na Toulcově Dvoře v pražské Hostivaři, který letošní rok věnuje tématu – Svět a jídlo.
Problematika potravin je v současné době velmi žhavým a obsáhlým tématem. Jedním z nich je i hospodárnost již vyrobených produktů. Z posledních statistik totiž vyplynulo, že 30 – 50 % všeho jídla, které se na světě vyprodukuje, skončí v popelnici. V číslech jde téměř o 2 miliardy tun potravin ročně.
Může se to zdá z pohledu běžné domácnosti neuvěřitelné, ale velmi významně k tomu přispívají supermarkety. „Je běžnou praxí, že téměř 30 % plodin, určené původně k následnému prodeji, se ani nesklidí, protože nesplňují podmínky odpovídajícího vzhledu. Jablko není dosti kulaté, brambory stejně velké, okurky podobně dlouhé,“ upřesňuje předsedkyně Toulcova dvora, Ing. Lenka Skoupá.
Z tohoto důvodu se na Toulcově dvoře rozhodli tento den věnovat aktivitám spojených s jídlem. Kromě stanovišť, na kterých se dovíte například o tzv. fairtrade čili spravedlivém obchodu, či o cestě potravin, kterou musí absolvovat, než se dostanou k vám na stůl, si budete moci vyzkoušet upéct chleba, vyrobit tvaroh či podojit mléko. „Rádi bychom touto cestou lidem připomenuli, jakou pravou hodnotu potraviny mají. Kolik námahy a práce za
nimi stojí, a že vyrobit si domácí produkt, může být i zábava,“ dodává Jana Hrdličková, jedna z koordinátorek akce.
Česká republika se k oslavě tohoto dne připojila v roce 1990. Nyní jej slaví více jak miliarda lidí ve zhruba 175 státech. Stal se tak největším sekulárním svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost.
Problematika potravin je v současné době velmi žhavým a obsáhlým tématem. Jedním z nich je i hospodárnost již vyrobených produktů. Z posledních statistik totiž vyplynulo, že 30 – 50 % všeho jídla, které se na světě vyprodukuje, skončí v popelnici. V číslech jde téměř o 2 miliardy tun potravin ročně.
Může se to zdá z pohledu běžné domácnosti neuvěřitelné, ale velmi významně k tomu přispívají supermarkety. „Je běžnou praxí, že téměř 30 % plodin, určené původně k následnému prodeji, se ani nesklidí, protože nesplňují podmínky odpovídajícího vzhledu. Jablko není dosti kulaté, brambory stejně velké, okurky podobně dlouhé,“ upřesňuje předsedkyně Toulcova dvora, Ing. Lenka Skoupá.
Z tohoto důvodu se na Toulcově dvoře rozhodli tento den věnovat aktivitám spojených s jídlem. Kromě stanovišť, na kterých se dovíte například o tzv. fairtrade čili spravedlivém obchodu, či o cestě potravin, kterou musí absolvovat, než se dostanou k vám na stůl, si budete moci vyzkoušet upéct chleba, vyrobit tvaroh či podojit mléko. „Rádi bychom touto cestou lidem připomenuli, jakou pravou hodnotu potraviny mají. Kolik námahy a práce za
nimi stojí, a že vyrobit si domácí produkt, může být i zábava,“ dodává Jana Hrdličková, jedna z koordinátorek akce.
Česká republika se k oslavě tohoto dne připojila v roce 1990. Nyní jej slaví více jak miliarda lidí ve zhruba 175 státech. Stal se tak největším sekulárním svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost.
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk