Lukáš Wiesner "> Desítky dobrovoníků z Hnutí Brontosaurus zahájili v Krkonoších sezonu podzimních dobrovolnických akcí - Ekolist.cz

Hnutí Brontosaurus: Desítky dobrovoníků z Hnutí Brontosaurus zahájili v Krkonoších sezonu podzimních dobrovolnických akcí

19. září 2016 | Hnutí Brontosaurus
Autor: Lukáš Wiesner, tel: 773267319
Na setkání Hnutí Brontosaurus v Horním Maršově přišlo přes osmdesát převážně mladých dobrovolníků. Uklízeli lesy, pomáhali v ekocentru i na kozí farmě. Tím zahájili podzimní pomoc přírodě, památkám i lidem.

Na potáborovém setkání navazujícím na letní akce se v Horním Maršově v Krkonoších mimo vzdělávacího i kulturního programu účastníky čekala dobrovolnická pomoc místním. Účastníci se tak navnadili na podzimní sezónu plnou dalších brontosauřích akcí.

Středisko ekologické výchovy Dotek o víkendu ožilo potáborovým setkáním. Účastníci i organizátoři letních akcí české enviromentálně zaměřené neziskovky se setkali, aby v rámci ekologických workshopů, kurzů tance nebo divadelní improvizace zavzpomínali na léto a připravili se na sezónu podzimních dobrovolnických víkendovek.

Ty se vždy skládají ze zážitkového programu a dobrovolnické pomoci místní lokalitě. Proto i na setkání v Horním Maršově mohli účastníci zažít třeba koncert kapely Marta a Rasputin v nově rekonstruovaném kostele Nanebevzetí Panny Marie nebo workshop výroby hudebních nástrojů z recyklovaných odpadků. Nechyběla ale ani dobrovolnická pomoc.

Účastníci tedy pomáhali s obnovou pastvin a budováním zázemí pro ekologickou farmu v zaniklé osadě Sklenářovice, uklízeli lesy v Krkonošském národním parku a sbírali topivo na zimu pro ekocentrum Dotek, který akci sloužilo coby zázemí.

Hnutí Brontosaurus navazuje podzimními akcemi na pomoc přírodě, památkám i lidem. Tyto akce pořádají zkušení organizátoři z řad Brontosaura a jejich účelem je lokálně pomoci, pobavit a vést převážně mladé lidi k dobrovolnictví.

Víkednové akce se liší tematickým zaměřením i povahou dobrovolnické pomoci. Někdy jde o kosení luk, někdy o pomoc při údržbě hradů a zámků, někdy zase sázení stromů nebo třeba obnova původních ovocných sadů. Různí se i jejich tematické zaměření. Zážitkový program účastníky zavede do historie nebo třeba na daleké planety v neznámých slunečních soustavách. Seznam plánovaných akcí lze nalézt v kalendáři akcí na stránkách Hnutí Brontosaurus.

Fotografie naleznete na linku: https://ulozto.cz/!h2dX19ohn/vyber-zip