Zuzana Minstrová "> Děti zažijí houkání sov na Jizerce a tokání tetřívků - Ekolist.cz

Společnost přátel přírody: Děti zažijí houkání sov na Jizerce a tokání tetřívků

9. května 2006 | Společnost přátel přírody
Autor: Zuzana Minstrová, tel: 608 079 639
První čtyři akce už mají za sebou letošní Maličkosti pro Zemi, soutěž pro rodiče s dětmi, kterou od Dne Země do Dne stromů pořádá liberecká Společnost přátel přírody.Dosud se do čtyřměsíčního maratónu zapojilo 21 rodin se zhruba čtyřiceti dětmi.

Maličkosti odstartovaly v Centru denních služeb Alvalída 21. dubna oslavami Dne Země. Po nich se malí i velcí účastníci pustili do úklidu lesíka Opičák u zdejšího letiště, zažili také Čarodějnice na kolečkách a s ornitologem Martinem Pudilem se opět na Opičáku zaposlouchali do ranního zpěvu ptáků, z nichž mnozí patří mezi ohrožené druhy. Tento víkend, 13. a 14. května, mohou rodiče s dětmi vlastními silami zbavit některá místa Jizerských hor odpadků, a tak přispět k tomu, aby byly Jizerky pro návštěvníky ještě přitažlivější. Pytle si mohou lidé vyzvednout v kanceláři SPP v areálu Luna na Kunratické. Mezi novinky letošních Maličkostí pro Zemi patří poslouchání večerního houkání sov a ranního tokání tetřívků 19. a 20. května na Jizerce. V neděli 21. května zažijí rodiny jaro v našem Novém pralese na Ještědu.

Za absolvování každé ze šestnácti připravených akcí dostanou účastníci body, které se na konci soutěže sčítají. Nejpilnější čeká odměna. O hrací kartu, jejíž součástí je přesný harmonogram všech akcí, si mohou zájemci napsat na e-mailovou adresu jana.kerdova@cmelak.cz . Na této adrese, případně na telefonním čísle 777 749 370, se také dozvědí podrobnosti soutěžního klání.

„Není podmínkou účastnit se všech akcí. Rodiče s dětmi si mohou vybrat jen to, co je zajímá. Mohou tedy vstoupit do naší soutěže kdykoliv,“ vysvětlila Jana Kerdová z SPP. „Smyslem Maličkostí pro Zemi je posílit u rodičů s dětmi jejich vztah k přírodě, a současně jim umožnit zažít něco, co při běžné procházce krajinou nezažijí, třeba tokání tetřívků, kroužkování netopýrů nebo houkání sov. Na pravěké stezce zručnosti si vyzkoušejí, co musel o přírodě vědět pravěký člověk, aby přežil,“ dodala.

Maličkosti pro Zemi se nyní konají po čtvrté. Jejich krédem je poznávat nejen přírodu, ale i sebe navzájem. Proto budou do soutěže pro rodiny s dětmi zapojeny také postižené děti a děti z pěstounských rodin.

Více informací - Jana Kerdová, telefon: 777 749 370

Společnost přátel přírody (dříve Staří ochránci Jizerských hor) - občanské sdružení vzniklo v roce 1994. Sdružuje zejména mladé lidi se zájmem o nenásilné prosazování trvale udržitelného způsobu života a vytváření harmonických vztahů mezi lidmi a přírodou. Sdružení si klade za hlavní cíle mj. přispět v co největší míře k obnově přirozených lesů, a to nejen v Jizerských horách, k záchraně ohrožených původních dřevin a přitom chce zapojit do své činnosti co nejširší veřejnost. Sdružení hospodaří v šesti lesních školkách a pracuje v něm nyní 16 stálých pracovníků. Kromě praktické ochrany přírody se věnuje mnoha formám ekologické výchovy.
Zuzana Minstrová, tel: 608 079 639