Dominika Kovaříková "> Do 4.prosince se může veřejnost vyjadřovat k těžbě vápence ve Hvozdečku u Bouzova - Ekolist.cz

Hnutí Duha Olomouc: Do 4.prosince se může veřejnost vyjadřovat k těžbě vápence ve Hvozdečku u Bouzova

29. listopadu 2007 | Hnutí Duha Olomouc
Autor: Dominika Kovaříková, tel: 603 279 603
Do úterka 4. prosince 2007 se může veřejnost vyjadřovat k dokumentaci k těžbě vápence v Hvozdečku u Bouzova. Připomínkování dokumentace je jednou z fází procesu posuzování vlivů na životní prostředí.

Švýcarská firma Agir, spol. s r.o. má zájem těžit v katastrálním území Hvozdečko spadajícím pod obec Bouzov vysokoprocentní vápenec. Lom má být otevřen tzv. „na zelené louce“ a roční objem těžby by se měl pohybovat kolem 40.000 t vápence.

Záměr těžby vápence investor rozdělil do dvou samostatných etap – zvlášť předkládá k povolení stanovení dobývacího prostoru a posléze, bude-li stanovení dobývacího prostoru povoleno, předloží k posouzení a povolení záměr samotné těžby. V současné době je tedy veřejnosti k připomínkování předložena dokumentace, která hodnotí stanovení dobývacího prostoru Hvozdečko.

Investor počítá s těžbou vápence ve třech etapách: I. etapa v letech 2010 – 2030, II. etapa v letech 2031 – 2066 a III.etapa od roku 2066 do dotěžení.

Veřejnost se může k dokumentaci vyjadřovat ve lhůtě 30 dnů od jejího zveřejnění, tj. do 4. prosince 2007. Dokumentace je přístupná u Krajského úřadu Olomouckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství, u Obecního úřadu Bouzov a dále na internetových stránkách http://tomcat.cenia.cz/eia/download.jsp?view=eia_cr&id=OV8026&file=oznameniDOC (přístup např. přes internetové stránky Ministerstva životního prostředí www.env.cz – sekce „informační systém EIA/SEA“)

Lenka Voštová z občanského sdružení Střemeníčko k záměru uvedla:
„Okolní obce, občanská sdružení i místní občané zásadně nesouhlasí s tím, aby byl otevřen nový lom a postavena zpracovna vápence v blízkosti Javoříčských jeskyní a hradu Bouzova. S peticí se obracejí také na ministra životního prostředí Bursíka.

Lom se má nacházet jen 160 m od nejbližších obytných budov. Kromě nepříznivých dopadů na kvalitu života místních občanů (prach, hluk, otřesy) by došlo k devastaci rekreačně významné krajiny s mnoha unikátními krasovými jevy. Na kvalitu života obyvatel by měla vliv i přeprava suroviny, kterou investor zamýšlí transportovat přímo středem obcí Kovářov, Olešnice a Slavětín.

Ohroženy jsou nejen zdroje pitné vody v místě, ale i krasová zvodeň, která pod plánovaným dobývacím prostorem protéká a která je napojena na významné prameniště v Čerlince. Občanská sdružení i veřejnost se také obávají toho, že v budoucnu by mohl být dobývací prostor ještě mnohokrát rozšířen, protože ložisko vápence se nachází na podstatně větším území. Z hlediska surovinových potřeb ČR ani Olomouckého kraje naprosto není potřebné stanovovat další dobývací prostor v situaci silného střetu zájmů těžařů se zájmy ochrany přírody, krajiny, vodních zdrojů a lidského zdraví.“

Kontakty:
Dominika Kovaříková, dominika.kovarikova@hnutiduha.cz, tel: 603 279 603
Za o.s. Střemeníčko Lenka Voštová, tel.: 602507246

Informace o záměru byly čerpány z Dokumentace Stanovení dobývacího prostoru Hvozdečko pro dobývání výhradního ložiska vysokoprocentních vápenců Hvozdečko – Holý Vrch, zpracované firmou GET, s.r.o.