Kateřina Marklová, Dalibor Duba "> Dobrovolníci z celé země si vyzkoušeli nejen tradiční kosení luk - Ekolist.cz

INEX - SDA: Dobrovolníci z celé země si vyzkoušeli nejen tradiční kosení luk

V Kosteleckých Horkách se odehrávají dva z našich dlouhodobých projektů - Dům z modrého kamene a Venkovské centrum.
Dům z modrého kamene je tradičním venkovským stavením, které rekonstruujeme a naším cílem je vybudovat v něm centrum rozličných aktivit. Nakolik se nám to už podařilo můžete zhodnotit sami, a navíc budete mít možnost ovlivnit jeho další budoucnost - záleží jen na vás.
Venkovské centrum je místem, kde se potkáváme, místem kde konáme různé víkendové akce, ale jeho hlavním úkolem je spolupráce dobrovolníků, krátko- i dlouhodobých, ze zahraničí i místních, s obyvateli Kosteleckých Horek. Cílem této spolupráce je vzájemné obohacení se - dobrovolníci mohou do života na vsi vnést nadhled, jiný způsob myšlení, a sami mohou poznat jiný způsob života, akceptovat odlišné životní postoje a hodnoty.
Proto se, mimo jiné, nebráníme zapojování dobrovolníků do všedního života na vsi, stejně jako vítáme zapojování se místních do našich činností.

O projektu
Naší snahou je co nejvíce přiblížit a zprostředkovat mladým lidem tradiční venkovské práce a údržbu krajiny jako takové. Proto dobrovolníci obnovili starou cestu lesem, kosí ručně promáčené louky, které by jinak nebylo možno pokosit a tím uchovat jejich rozmanité rostlinstvo.
Samozřejmostí je i volný čas – na celodenním výletě bylo možno shlédnout hrady Litice a Potštejn, dobrovolníci absolvují besedy na obdobně zaměřená témata, mají možnost zhlédnout ukázky starých venkovských řemesel, a k dispozici je jim i keramická dílna.

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
INEX - SDA působí v neziskovém sektoru jako jedno z mnoha občanských sdružení, nevládních a neziskových organizací. Jeho specifikem je to, že podněcuje a uskutečňuje projekty založené na dobrovolné práci v environmentální, sociální a kulturní oblasti za účasti mladých lidí z celého světa. Myšlenku dobrovolné práce se snažíme aktivně šířit, podporujeme rozvoj a aktivitu v místních komunitách, naším cílem je pomáhat místům, která to potřebují, důležitý je pro nás také aktivní přístup lidí k odpovědnosti za prostředí a společnost. Mimo toto vše jsou naše projekty zaměřeny na poznávání jiných kultur a zemí formou účasti na obdobných projektech dobrovolné práce v zahraničí.