Josephine Gabriela Saňáková, vedoucí workcampu "> Dobrovolníci z celého světa se sjedou na pomoc vzácným rostlinám v CHKO Český les - Ekolist.cz

INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Dobrovolníci z celého světa se sjedou na pomoc vzácným rostlinám v CHKO Český les

Dne 25. 8. 2019 se sjedou dobrovolníci z celého světa do kempu blízko Staré Knížecí Hutě na krátkodobý dobrovolnický projekt, tzv. workcamp, Back to Nature, kde budou dva týdny pomáhat s udržováním louky v chráněné krajinné oblasti. Poté budou uklízet kemp, který je potřeba připravit na zimu. O týden dříve ve dnech 18. až 25. 8. pak na témže místě probíhá obdobný workcamp Back to Nature for Families, jenž je určený pro rodiny. Workcamp je pořádán neziskovou organizací INEX-SDA ve spolupráci s českou sekcí mezinárodní asociace EUROSOLAR (European association for renewable energy).

Dobrovolníci budou na workcampu po dobu dvou týdnů a jejich cílem bude udržování louky v CHKO (ruční sekání a hrabaní louky, kam kvůli chráněným orchidejím nemůže nastoupit technika, sběr biomasy) a zároveň příprava kempu na zimu, což je velmi důležité pro zachování týpí v dobrém stavu pro další roky. Dobrovolníci zde ale nebudou pouze pracovat, nýbrž budou také poznávat českou kulturu a tradice dobrovolníků z ostatních zemí, odstraní své stereotypy a budou více respektovat různorodost všech lidí. Zažijí také vzdělávací večery na témata jako udržitelnost nebo obnovitelná energie.

Tábořiště je od nejbližšího sídla vzdálené několik kilometrů a, jak název projektu napovídá, účastníci projektu si vyzkouší život bez moderních vymožeností, jako je elektřina, teplá sprcha nebo signál pro mobilní telefony. Bydlet budou v tradičních indiánských týpí, veškerá vegetariánská strava bude připravována na táborovém ohni a k osobní hygieně poslouží nedaleký potok s průzračně čistou vodou.
EUROSOLAR se zabývá propagací obnovitelných zdrojů energie a vzděláváním v oblasti ekologie. Předseda národní sekce a viceprezident evropské asociace Milan Smrž bude přítomen na místě po celou dobu projektu a bude tedy moci předat dobrovolníkům své znalosti o této problematice.

Nezisková organizace INEX-SDA se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991. INEX-SDA přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy (dobrovolnické projekty), které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty v zahraničí. Do České republiky každoročně přijíždí přibližně tři sta mezinárodních dobrovolníků, kteří se věnují ekologickým projektům, pomoci místním komunitám nebo obnově kulturně-historických památek. Do zahraničí pak během sezony vyjíždí průměrně pět set českých dobrovolníků.