Atomstopp_Oberoesterreich: Dohoda z Melku byla porušena

13. září 2005 | Atomstopp_Oberoesterreich, tel: 0043 664 421 5613
"Posudek předložený univerzitním profesorem Dr.Manfredem Rotterem při dnešní antiatomové vrcholné schůzi (AntiAtomGipfel) v Linci potvrdil tvrzení ekologických organizací! Jaderná elektrárna Temelín se nachází od 11.října 2004 v komerčním provozu! Vydáním povolení k trvalému provozu českým Státním úřadem pro jadernou bezpečnost byla porušena dohoda z Melku. Z tohoto důvodu bude intervenovat delegace z Horního Rakouska u ministra životního prostředí Prölla, aby s ním projednala další důsledky, vyplývající z tohoto posudku," říká Roland Egger, předseda sdružení Atomstopp_atomkraftfrei leben!

Již při minulé schůzi AntiAtomGipfel, která se konala 22.června 2005, potvrdili odborníci (univerzitní profesor Kromp - Ústav pro výzkum rizik, vedoucí mezinárodní expertní komise a dipl.ing. Andreas Molin - ministerstvo životního prostředí) , že dosud nebyla provedena bezpečnostní vylepšení, dohodnutá v dohodě z Melku, ačkoli i v Bruselské dohodě je zakotvena podmínka (kapitola VI), že tato opatření musí být provedena před uvedením elektrárny do komerčního provozu.

Zveřejněním výše zmíněného posudku k problematice komerčního provozu vyšel najevo další skandál: "Posudek dokládá, že odhad ministra životního prostředí Prölla o významu povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost je zcela chybný. Tento postoj se musí změnit, jinak se celý proces z Melku zvrtne v pouhou frašku," komentuje situaci Manfred Doppler z česko-rakouského antiatomového výboru Anti Atom Komitee.

"Připravujeme se na rozsáhlá opatření. Je to politováníhodné, ale pouze dřívější blokády hranic dokázaly něco změnit. Dohodou z Melku nabylo hodně lidí zdánlivou jistotu: od června 2005 však víme, že Temelín je stejně nebezpečný jako dříve - dnešním dnem je zcela jisté, že jaderná elektrárna Temelín je již v komerčním provozu a dohoda z Melku byla povolením Státního úřadu pro jadernou bezpečnost porušena. Z tohoto důvodu již nemůžeme být vázáni slibem, že upustíme od blokád hraničních přechodů!," říká Andreas Reimer ze sdružení Stop Temelin.

Upozornění: 8.října 2005, při příležitosti 5.výročí spuštění štěpné reakce v JE Temelín, plánuje sdružení Atomstopp-Oberoesterreich s českými a bavorskými ekologickými organizacemi společnou akci.

Další informace:
Roland Egger - sdružení Atomstopp_Oberoesterreich, Tel: 0043 664 421 5613
Andreas Reimer, sdružení Stop Temelín, Tel: 0043 664 132 8370
Manfred Doppler, česko-rakouský antiatomový výbor Anti Atom Komitee, Tel: 0043 664 450 5015
, tel: 0043 664 421 5613