Dana Kuchtová "> Dohody z Melku a Bruselu temelínské problémy nevyřešily - Ekolist.cz

Jihočeské matky / Občanská iniciativa pro ochranu životního prostředí: Dohody z Melku a Bruselu temelínské problémy nevyřešily

U příležitosti státní návštěvy rakouského prezidenta Heinze Fischera v České republice upozorní dnes odpůrci využívání jaderné energie z Čech i Rakouska prezidenty Klause a Fischera a premiéra Grosse na nevyřešené technické problémy Temelína.

Prezident Fischer bude jednat s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě. Tam ve 12 hodin proběhne setkání prezidentů se zástupci médií. (Oktogon). Během tohoto setkání se formou happeningu pokusíme upozornit prezidenty na tristní situaci v jaderné elektrárně Temelín, kde dosud nebyly vyřešeny hlavní bezpečnostní problémy, ačkoliv od jednání v Melku uplynuly již 4 roky.

„Obáváme se, že jaderná elektrárna Temelín bude uvedena do tzv. komerčního provozu dříve, než dojde k odstranění nejvážnějších bezpečnostních problémů na JETE“říká Dana Kuchtová ze Sdružení Jihočeské matky.1)

Prezidentům předáme symbolický dárek – kufřík s „nářadím na opravu Temelína“. Obsahem kufříku jsou ale studie a odborné podklady – především tzv. průběžné zprávy mezinárodní expertní komise, které se kriticky zabývají bezpečnostními problémy Temelína.

„Ačkoli byly tyto studie zveřejněny již v květnu 2003, čeští politici na ně dosud oficiálně nijak nereagovali.“ konstatuje Mathilde Halla z Hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí.

Další informace:

Dana Kuchtová, Sdružení Jihočeské matky, České Budějovice
Pavel Vlček, Občanská iniciativa pro životní prostředí, České Budějovice
Michaela Dostalova, Česko-rakouský protiatomový výbor
Mathilde Halla, Hornorakouská platforma proti jadernému nebezpečí, Linec
Christine Wurm, Společně za slunce a svobodu, Freistadt
Andreas Reimer, Stop Temelín, Freistadt

1) Závěry tzv. Melkské a Bruselské dohody jako podmínku pro uvedení bloků JETE do komerčního provozu ukládají provedení bezpečnostních opatření u tzv. vysokoenergetických potrubí na úrovni 28.8 m a v případě tzv. kvalifikace ventilů (viz bilaterální dohoda mezi ČR a Rakouskem - Bruselská dohoda, kap. 6, závěrečný dokument z 29. 11. 2001).
Dana Kuchtová, tel: 603 516 711