Děti Země: Drůbežárna v Kosičkách nenahlásila údaje o znečištění

14. ledna 2009 | Děti Země

Podnik pro výrobu vajec v Kosičkách, s.r.o., který provozuje místní drůbežárnu, porušil zákon, jelikož nenahlásil do Integrovaného registru znečištění údaje o množství amoniaku vyprodukovaného ve velkochovu nosnic v Kosičkách. Děti Země na tuto skutečnost upozornily Českou inspekci životního prostředí, která podnět vyhodnotila jako oprávněný a zahájila s provozovatelem drůbežárny řízení o uložení pokuty. V něm může vyměřit pokutu až do výše půl milionu korun.

Velkochov nosnic v roce 2007 vyprodukoval 16,5 tuny amoniaku, povinnost nahlašovat znečištění je přitom stanovena už od hranice 10 tun amoniaku ročně. „Velká množství znečisťujících látek nevypouštějí jen průmyslové podniky, ale i velkochovy hospodářských zvířat. Stává se, že svou povinnost nahlásit množství emisí do registru nesplní a veřejnost pak nemá dostatečný přehled o znečišťování životního prostředí,“ vysvětluje Martin Hyťha z organizace Děti Země, která během posledních dvou let odhalila dalších pět podobných případů.

Současná kapacita drůbežárny je 120.000 nosnic, firma ovšem usiluje o navýšení kapacity o čtvrtinu na 155.680 nosnic. Zatím proběhlo tzv. zjišťovací řízení, v němž se k záměru vyjadřovaly i Děti Země. „Budeme sledovat správní řízení související s rozšířením velkochovu a sledovat, zda stavba splňuje ekologické parametry a umožní přijatelné životní podmínky pro chovaná zvířata,“ dodává Martin Hyťha z Dětí Země.

Kontakty:
Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň, tel.: 377 240 772, 606 104 784
Česká inspekce životního prostředí Hradec Králové: 495 773 111

Děti Země realizují projekt týkající se velkochovů hospodářských zvířat s laskavou podporou Nadace Partnerství.