Redakce "> Dvojice komunitních zahrad z Ústí nad Labem získala ocenění Zelená oáza roku - Ekolist.cz

MOL Česká republika: Dvojice komunitních zahrad z Ústí nad Labem získala ocenění Zelená oáza roku

24. srpna 2018 | MOL Česká republika
Autor: Redakce, tel: 732 755 484
Dva projekty na vytvoření komunitních zahrad v Ústí nad Labem se dočkaly ocenění Zelená oáza roku od Nadace Partnerství a společnosti MOL ČR. Grantisté z prvního spolku Žížala na terase budují novou komunitní zahradu na ústeckém sídlišti Severní Terasa. Druhý ústecký spolek Krásné sousedění dva roky pracoval na vzniku komunitní zahrady na sídlišti Krásné Březno. S oceněním se pojí finanční odměna patnáct tisíc korun pro každý ze spolků, které mohou libovolně využít k rozvoji svých projektů. V pravidelném grantovém programu Zelené oázy na podporu začlenění zeleně a vodních prvků do urbanizovaného prostoru se každoročně rozdělí téměř 1,5 milionu korun.

„Při rozhodování jsme ocenili zejména to, že oba spolky navzájem spolupracují a dokázali navázat spolupráci s Univerzitou Jana Evangelisty Purkyně, v rámci níž se její studenti podílejí na podobě a vybavení zahrad. Rozhodující pro nás dále bylo, že pořádají nejrůznější vzdělávací akce a workshopy o komunitním zahradničení pro veřejnost. Tím inspirují ostatní obyvatele nejen v Ústí nad Labem k založení vlastních sousedských míst zeleně,“ odkrývá důvody ocenění Tomáš Pavlík, mluvčí společnosti MOL ČR.
Díky projektu Zahrada mezi paneláky vzniknou základní prvky tamní udržitelné zahrady. Mezi ně patří sběr dešťové vody a plot, který ochrání zahradu před návštěvou zvířat. „Na sídlišti nám chybělo místo pro setkávání maminek s malými dětmi Také máme v našich řadách aktivní seniory, kteří hledají zajímavý program. Společná motivace tak pro nás byla blízkost prostoru pro zahradu v docházkové vzdálenosti od bydliště. Ten chceme ze zanedbaného plácku plného odpadků přeměnit na příjemný veřejný prostor,“ popisuje svůj projekt Marta Šašková ze spolku Žížala na terase. Svých patnáct tisíc korun, které se přidají ke stávající podpoře bezmála pětačtyřicet tisíc, chtějí využít pro další rozvoj zahrady.
Pro spolek Krásné sousedění bude letošek první pěstební sezónou jejich komunitní zahrady v Krásném Březně. Své motivy popisuje Aleš Bárta: „Náš projekt i spolek vznikly z osobní potřeby změnit veřejný život na našem sídlišti. Krásné Březno je jednou z nejzelenějších čtvrtí v Ústí nad Labem, ale zároveň je sídliště považováno za vyloučenou oblast. Proto jsme se rozhodli lidem vytvořit bezpečný prostor, kde se mohou scházet. Zatím jsme se nesetkali ani s vandalismem, ačkoliv nám to mnozí předpovídali.“ Patnácti tisícovou podporu, která doplní třiceti tisícový grant z programu Zelené oázy, hodlá využít na další zahradní sezónu.
Letošní výzvu vyhlásí Nadace Partnerství spolu se společností MOL ČR 30. srpna. Další informace ke grantovému programu najdete na www.zelene-oazy.cz

MOL Česká republika, s. r. o. S 306 čerpacími stanicemi je MOL ČR dnes druhým největším provozovatelem sítě čerpacích stanic na českém trhu. Silnou pozici zastává MOL také v oblasti velkoobchodu, kde patří k vedoucím obchodním společnostem v distribuci a prodeji motorových paliv a maziv. Ambicí Skupiny MOL v ČR je stát se první volbou pro zákazníky jak v maloobchodě, tak v oblasti velkoobchodu. www.molcesko.cz
Nadace Partnerství pomáhá lidem pečovat o životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje kvalitní veřejná prostranství, zelené stavění, vzdělávání, zeleň ve městě i v krajině, zklidňování dopravy, šetrnou turistiku a ochranu přírody. Každoročně vyhlašuje oblíbenou celostátní anketu Strom roku, založila tradici Festivalu otevřených sklepů, v Brně postavila vzdělávací centrum Otevřená zahrada určené pro environmentální vzdělávání žáků škol, dospělých i studentů univerzit. www.nadacepartnerstvi.cz
Grantový program Zelené oázy Nadace Partnerství a společnosti MOL podporuje projekty zejména v urbanizovaném prostředí nebo v jeho těsné blízkosti, které přispívají k obnově přírodně a kulturně hodnotných lokalit, a to s aktivním zapojením veřejnosti.
www.zelene-oazy.cz
Redakce, tel: 732 755 484