INEX - Sdružení dobrovolných aktivit: Ekocentrum v Horním Maršově pořádá dobrovolnický workcamp pro rodiny s dětmi

13. července 2020 | INEX - Sdružení dobrovolných aktivit
Autor: Viktoria Valeeva, vedoucí workcampu, tel: +420 773 621 706
V Horním Maršově se letos opět uskutečňuje dobrovolnický projekt, tzv. workcamp. V termínu 13. 7. až 22. 7. dobrovolníci pomohou s údržbou permakulturní zahrady, postaví hmyzí hotel a odstraní náletové dřeviny v ekocentru Dotek. Letos je akce otevřena rodinám s dětmi všeho věku, které tak možná poprvé okusí dobrovolnickou aktivitu. Projekt probíhá ve spolupráci organizací SEVER a INEX – Sdružení dobrovolných aktivit.

Dobrovolníci jezdí do Horního Maršova již několikátým rokem a zásadně tak pomáhají s pracemi, na které ekocentru nezbývají kapacity. Zejména se jedná o údržbu a rozšiřování zahrady. Letos se vedení ekocentra rozhodlo uspořádat workcamp pro rodiny s dětmi, které se tak budou moci podílet na stavbě broukoviště, výrobě keramických jmenovek na zahradu a společně s rodiči se zúčastní i vzdělávacích aktivit ekocentra.

"Do myšlenky mezinárodních workcampů jsem se zamilovala před 8 lety, kdy jsme se s manželem za jediné léto zúčastnili tří workcampů v Česku a zahraničí. Pak se nám narodily děti a teď už jsou větší a tak konečně mohou jet dobrovolničit s námi. Vnímám pobyt s rodinou na workcampu jako způsob předávání svých hodnot dětem. Těším se, až uvidím konkrétní výsledek společné práce, poznáme nové lidi a možná se i naučíme žít více udržitelně," říká Viktoria, jedna z vedoucích workcampu.

Workcamp se koná v malém městečku Horní Maršov v Krkonoších ve spolupráci s místní nevládní organizací SEVER, která se zaměřuje na environmentální vzdělávání a podporu odpovědného chování vůči přírodě i mezi lidmi samotnými. Spolupracuje se školami a organizuje ekologické programy pro studenty a učitele. Organizuje také vzdělávací a kulturní akce pro veřejnost. Organizace sídlí v domě DOTEK – Dům tradice, ekologie a kultury v Horním Maršově.

Nezisková organizace INEX – Sdružení dobrovolných aktivit se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991. INEX přijímá zahraniční dobrovolníky na workcampy (krátkodobý mezinárodní dobrovolnický projekt), které organizuje ve spolupráci s místními partnery v České republice, a zároveň vysílá české dobrovolníky na obdobné projekty v zahraničí. Z důvodu rizika šíření koronaviru se INEX letos zaměřil na lokální úroveň. V současnosti má INEX společně s partnerskými neziskovými organizacemi, spolky a obcemi na letošní letní sezónu připraveno téměř 30 workcampů po celém území České republiky.

Fotografie k použití (Workcamp v Horním Maršově, 2019):

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.