Zuzana Drhová "> Ekologická sdružení založila asociaci už v listopadu 1989 - Ekolist.cz

Zelený kruh: Ekologická sdružení založila asociaci už v listopadu 1989

11. listopadu 2004 | Zelený kruh
Autor: Zuzana Drhová, tel: 222 517 143
Patnáctileté výročí svého vzniku oslavuje v listopadových dnech asociace ekologických nevládních organizací Zelený kruh. Zelený kruh byl založen 21. listopadu 1989 se záměrem sdružovat nejrůznější aktivity z Čech, Moravy, Slezska a Slovenska a přispívat ke vzájemnému poznání, výměně informací a koordinaci společných akcí. U jeho zrodu stáli tehdy například bývalí ministři životního prostředí Josef Vavroušek, Ivan Dejmal i Miloš Kužvart, současný vedoucí Úřadu vlády Aleš Šulc a další známé osobnosti ekologického hnutí, například Jindřich Petrlík, Václav Vašků nebo Jiří Kulich.

Konkrétní podoby Zelený kruh nabýval až počátkem 90. let díky činnosti řady lidí. Od původní představy regionálně působících poboček Zeleného kruhu jako reprezentanta zeleného hnutí v České republice se postupně ustoupilo a zůstala pouze pražská kancelář plnící jasně dané servisní funkce pro své členy. V letech 1993 – 1997 dala Zelenému kruhu tvář tehdejší ředitelka Marie Haisová. Zelený kruh se v té době více zaměřoval na osvětové a komunitní projekty (ozelenění Lublaňské ulice, oslavy Dne Země, renovace prostor a střechy sídla Zeleného kruhu). Od druhé poloviny roku 1997 se Zelený kruh pod vedením Zuzany Drhové a Kateřiny Kociánové profiloval jako legislativní a informační centrum zaměřené na činnosti uvnitř ekologického hnutí.

Na křižovatce se ocitl Zelený kruh v polovině 90. let. Musel si odpovědět, zda jít cestou komunitních projektů bez užší vazby na členské organizace nebo zda pokračovat ve snaze o sjednocování činností a názorů svých členů. Byla zvolena druhá varianta. „Podíváme-li se na tehdejší cíle („členové asociace komunikují a spolupracují“), vidíme, že se mnohé podařilo naplnit. Nemalou roli v tom sehrálo rozšíření internetu, které umožnilo rychlé a levné šíření informací i názorů napříč republikou, organizacemi i resorty,“ říká dnešní ředitelka Zeleného kruhu Zuzana Drhová.

Oficiální oslavou bude komponovaný večer restauraci Baráčnická rychta v Praze na Malé Straně ve čtvrtek 11. listopadu 2004 od 19 hodin. Novináři jsou na tento večer srdečně zváni (vstup zdarma).

Kontakt: Zelený kruh: Zuzana Drhová, tel. 222 517 143, 777 230 356. Informace o Oslave 15. narozenin Zeleného kruhu 11. 11. 2004: Kateřina Kociánová, tel. 222 517 143 nebo 728 435 820

Příloha: 15 let Zeleného kruhu – informační list

Zelený kruh je asociací 25 nevládních neziskových organizací. Zajišťuje organizační zázemí oborové platformy NNO, která zahrnuje váíce než 60 významných ekologických organizací z celé ČR. Svou činností Zelený kruh usiluje o prosazování společenského prostředí, které povede k ochraně přírody a životního prostředí a rozvoji občanských aktivit v této oblasti. Usiluje o vytváření příhodných legislativních, finančních aj. podmínek a vytváření prostoru pro účast veřejnosti na rozhodování na všech úrovních. Předpoklady jsou dobrá informovanost a transparentní rozhodovací procesy s možností zapojení veřejnosti. Zelený kruh. podporuje spolupráci a komunikaci nevládních organizací z oblasti ochrany životního prostředí, otevírá jim prostor pro získání většího respektu a společenského vlivu a přispívá k informovanosti veřejnosti o jejich činnostech.
Zuzana Drhová, tel: 222 517 143