Centrum pro komunitní práci: Ekologická výchova v Praze bude mít svoji koncepci

28. července 2004 | Centrum pro komunitní práci, tel: 608 700 130
Praha svým velkoměstským charakterem přináší svým obyvatelům spoustu zajímavých příležitostí a možností, jak naložit s volným časem. I přesto se jedné věci ve velkoměstském prostředí nedostává. Je to kontakt s přírodu, který byl např. u dětí nahrazen sledováním televize či počítačovými hrami.

Právě proto je ekologická výchova a osvěta v Praze velmi důležitá a potřebná. Má ukázat cestu, která bude obyvatele metropole vést k lepší kvalitě života, zdraví a bližšího poznání svého okolí a životního prostředí v hlavním městrě.

Magistrát hl. města Prahy v současné době zadal zpracovat dokument, který tuto problematiku řeší koncepčně a systémově. Zpracovatelé, Regionální enviromentální centrum (REC) a Centrum pro komunitní práci (CpKP), již od března tohoto roku za spolupráci s odbornou veřejnosti se intenzivně věnují koncepci, která je zaměřena na environmentální vzdělávání, výchovu a osvětu (zkráceně EVVO) na území hlavního města Prahy.

Učitelé, zástupci magistrátu hlavního města, úřadů městských částí, neziskových organizací, pražské ZOO, botanické zahrady a další zainteresovaní odborníci diskutovali během května a června na společných setkáních u kulatého stolu, jak se bude vyvíjet ekologická výchova v Praze následujících deseti letech. Právě jejich návrhy společně s návrhy expertů tvoří základní osu celé koncepce, která bude dále rozpracována do podoby konkrétních opatření a předložena veřejnosti k další diskuzi.

V této souvislosti se připravuje pro odborníky i veřejnost pracovní seminář, který se uskuteční v úterý 7. září od 16.00 hodin ve velké zasedací místnosti magistrátu hl. města Prahy. Do konce září pak bude koncepce EVVO dokončena a podstoupena zastupitelům Hlavního města Prahy ke schválení.

Jak bude připravovaná koncepce EVVO ovlivňovat praktický život? „V Praze v současné době působí mnoho subjektů zabývajících se ekologickou výchovou a jak se ukázalo je potřeba koordinovat a doplňovat tuto škálu nabídek“, tvrdí vedoucí zpracovatelského týmu Tomáš Kažmierski (REC). „Koncepce si klade za cíl zpřehlednit a zpřístupnit tuto nabídku. Další oblastí, kterou se snažíme v koncepci řešit, je zajištění dostatečných finančních zdrojů pro tuto činnost“, pokračuje Kažmierski. V neposlední řadě se mimo mnoha dalších problémů koncepce věnuje možnostem, jak pražské obyvatelé více motivovat k ekologickému jednání a smýšlení. Právě změna přístupu k životnímu prostředí může přinést další zkvalitnění života v Praze.

„Je třeba mít na paměti, že tato koncepce je pouze metodický materiál, který ukazuje, jakým směrem se bude ekologická výchova v Praze ubírat. Její naplňování bude záležet na konkrétních lidech a subjektech, které se ekologickou výchovou zabývají. Věřím, že zájem odborníků i veřejnosti o tuto problematiku, která doposud byla velmi přínosná, vytrvá a dojde praktického naplnění“, říká Jana Svobodová (CpKP), členka týmu zpracovatelů pražské koncepce EVVO.

Více informací o průběhu zpracovávání koncepce EVVO včetně pracovních verzí koncepce naleznete též na www.cpkp.cz/evvo/.
, tel: 608 700 130