Miroslav Patrik "> Ekologické organizace v Brně chystají akce ke Dni bez aut - Ekolist.cz

Děti Země - Klub za udržitelnou dopravu: Ekologické organizace v Brně chystají akce ke Dni bez aut

18. září 2006 | Děti Země - Klub za udržitelnou dopravu
Autor: Miroslav Patrik, tel: 603 574 289
První akce ekologických sdružení v Brně ke Dni bez aut 22. září proběhne již v úterý 19. září v 15 hodin, kdy budou na EkoCentru Brno na Ponávce 2 vyhlášeny výsledky výtvarné dětské soutěže. Ve čtvrtek v 17 hodin pak začíná 11. ročník cyklistické jízdy městem a v pátek 22. září mohou Brňané ráno a večer na rušných křižovatkách potkat „strážné anděly“.

Do pátku je také možné připojovat své jméno pod výzvu Dětí Země „Nechte auto doma!“ na stránce http://www.detizeme.cz/denbezaut. Loni tak učinilo 85 Brňanů, letos dosud 38.

„Tento rok se ekologická sdružení v Brně zaměřily hlavně na pořádání cyklojízdy, takže před odjezdem je připraven hodinový zábavný program, který by mohl přitáhnout více lidí,“ informuje Miroslav Patrik z Dětí Země, které letos Den bez aut vyhlásily již po čtrnácté.

Zájmu lidí se těší i petiční výzva „Nechte auto doma!“, kterou se občané veřejně zavazují nepoužít 22. září ke své přepravě automobil. Loni ji podpořilo téměř tisíc dvě stě občanů, včetně téměř devadesáti zastupitelů a pracovníků veřejné správy, třiceti členů českého parlamentu a dvou europoslanců.

Mezi letošními více než osmi sty dosavadními signatáři výzvy jsou například spisovatel Ivan Klíma, herci Táňa Fischerová a Petr Vacek, hudebník Jiří Dědeček a také bývalý ministr životního prostředí Libor Ambrozek a jeho nástupce Petr Kalaš.

Z brněnských osobností výzvu zatím podpořila například kandidátky na primátorku za Stranu zelených a starostka Nového Lískovce Jana Drápalová a za KDU-ČSL Barbora Javorová či nakladatel Jan Šabata.

Akce ke Dni bez aut letos probíhají v 104 městech a obcích, jízda v prostředích MHD je zdarma ve 22 městech. Jmenný seznam je na stránce http://www.detizeme.cz/denbezaut/ukaz.php?co=aktuality.

Hlavním partnerem akce jsou sedmým rokem České dráhy, a. s., které také zajistily vylepení plakátů téměř jeden a půl tisících nádraží po celé republice, a třetím rokem Správa železniční dopravní cesty, s. o.

Internetové stránky o Dni bez aut v ČR:

Partnery českého Dne bez aut 22. září jsou
České dráhy, a. s. (v sobotu 23. září připravují Den železnice) a Správa železniční dopravní cesty, s. o.
Akci finančně podpořilo Odborové sdružení železničářů a firma AŽD Praha, s. r. o.

Příloha tiskové zprávy:

Vyhlášení vítězů 7. ročníku výtvarné soutěže pro děti

Kdy: 19. 09. 2006, 15 hodin
Kde: EkoCentrum Brno, Ponávka 2, IV. patro
Kdo: EkoCentrum Brno a Děti Země Brno
Kontaktní osoba: Barbora Lučenicová, barbora@ecb.cz, mobil 608 242 513

Letos soutěž probíhá pod názvem „Příroda nás láká ven, auto nechme za rohem“, a to ve třech kategoriích: I. od 4 do 7 let, II. od 8 do 12 let, III. od 13 do 15 let. Vyhlášení vítězů je v úterý 19. září v 15 hodin na EkoCentru Brno, Ponávka 2, IV. patro.

11. ročník cyklistické jízdy Brnem

Kdy: 21. 09. 2006, 16 hodin
Kde: Malinovského náměstí před Mahenovým divadlem
Kdo: Hnutí DUHA Brno, Klub Bicybo, NESEHNUTÍ Brno, Děti Země Brno a Nadace Partnerství v Programu Greenways
Kontaktní osoba: Miloš Hotař z Hnutí DUHA Brno, milos.hotar@hnutiduha.cz, mobil 605 900 020

Cyklistická jízda na podporu výstavby cyklistických stezek. Letos s pestrým programem před odjezdem v 17 hodin (hudba, výstava fotografií, poradna pro cyklisty, soutěž pro děti apod.) i po jejím skončení v hospůdce Na cestě na Baštách 2 od 18 hodin (promítání fotografií z minulých ročníků, reggae party).

1. ročník akce „Andělé v ulicích Brna“

Kdy: 22. 09. 2006, 7:30-10:00 a 16-18 hodin
Kde: vybrané křižovatky a další místa v centru Brna
Kdo: Hnutí DUHA Brno

Dobrovolníci v převlecích andělů budou pomáhat lidem bezpečně přecházet vybrané křižovatky a místa bez přechodů pro chodce. Cílem je symbolicky upozornit na to, že pěší, včetně cyklistů, jsou v Brně stále nejvíce zranitelnými účastníky silničního provozu. Hledejte svého „strážného anděla“!
Miroslav Patrik, tel: 603 574 289