Jiřina Popelková "> Ekoporadna Hnutí DUHA poradí jak zmírnit účinky povodní - Ekolist.cz

Hnutí Duha Olomouc: Ekoporadna Hnutí DUHA poradí jak zmírnit účinky povodní

1. srpna 2005 | Hnutí Duha Olomouc
Autor: Jiřina Popelková, tel: 585204643
Pomoci veřejnosti a obcím na Jesenicku měnit hospodaření v okolní krajině tak, aby byly méně ohroženy povodněmi, má Ekoporadna Hnutí DUHA Olomouc. Poradna také poradí, jak zamezit poškozování přírody nešetrnými protipovodňovými projekty.

Nezničená krajina a přirozené ekosystémy mají nezanedbatelnou schopnost zadržet srážky, zpomalují odtok a poskytují prostor pro přirozený rozliv. Ekoporadna Hnutí DUHA má přispět k tomu, aby jesenické obce neřešili protipovodňovou ochranu pouze technickými opatřeními, ale myslely také na prevenci.

Obce přitom mohou hospodaření v krajině ovlivnit – například v územních plánech či výběrem protipovodňových projektů. Třeba vytváření přirozených nivních území, kde se voda může rozlévat, snižuje velikost povodňové vlny, což odlehčí také obcím na dolním toku řek.

Ekoporadna pomůže prosazovat takové hospodaření v lesích, zemědělské hospodaření nebo péči o koryta, které sníží riziko záplav. Vybetonované a narovnané potoky, holosečné kácení nebo lány bez zeleně urychlují odtok vody z krajiny, a tím přispívají k velikosti a síle povodní.

Obyvatelé Jesenicka i zástupci jesenických obcí se mohou na poradnu obracet na telefonním čísle 585 228 584 nebo 585 204 643 či na emailu ekoporadna@hnutiduha.cz. Hnutí DUHA nabízí i přednášky a osvětové akce na toto téma.

Poradenství je podporováno Německou spolkovou nadací pro životní prostředí (DBU) jako součást projektu, který má pomoci zkoumat a zavádět možnosti preventivních protipovodňových úprav na Jesenicku. Projekt realizuje Hnutí DUHA v úzké spolupráci s Technickou univerzitou v Drážďanech.

Ekoporadna Hnutí DUHA Olomouc zároveň poskytuje rady v dalších oblastech: pomáhá lidem vést ekologickou domácnost nebo vybírat biopotraviny i další zdravé zboží v obchodech, radí, co s domovními odpady včetně kompostu. Úřadům radí, jak úřadovat zeleně, a poskytuje občanům i obcím ekologicko-právní poradenství.

Jiřina Popelková z Hnutí DUHA Olomouc řekla:
„Poradenství v této oblasti začínáme poskytovat od prvního srpna. Jednotlivé dotazy budeme řešit ve spolupráci s odborníky. Počítáme vždy s návštěvou a konzultací přímo na místě. Nejčastější dotazy a obecné rady budeme zveřejňovat na internetu.“

Kontakt:
Jiřina Popelková, jirina.popelkova@hnutiduha.cz, 585204643, 585228584