Aleš Miklík "> Europoslanci podpořili omezování syntetických pesticidů navzdory Alexandru Vondrovi a Stanislavu Polčákovi - Ekolist.cz

Hnutí DUHA: Europoslanci podpořili omezování syntetických pesticidů navzdory Alexandru Vondrovi a Stanislavu Polčákovi

24. října 2023 | Hnutí DUHA
Autor: Aleš Miklík, tel: 604 131 131
Výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu dnes většinově podpořil “nařízení o udržitelném používání prostředků na ochranu rostlin” [1] a se změnami ho posílá na listopadové parlamentní plénum. [2] Proti snahám omezovat užívání umělých pesticidů v EU, které poškozují půdu, biologickou rozmanitost i lidské zdraví, však hlasovali čeští europoslanci z výboru Alexandr Vondra (ECR/ODS) a Stanislav Polčák (EPP/STAN). [3]

Výbor podpořil některé změny v návrhu Evropské komise. Například státy, které používají celkově nejméně pesticidů, by mohly mít povinnost snížit spotřebu umělých pesticidů jen o 15 %. [4] Nejrizikovější pesticidy by měly být sníženy o 65 % oproti navrhovaných 50 %. Evropská komise by měla ještě více usnadnit povolování biologických a nízkorizikových přípravků. V areálu nemocnic, parků a dalších veřejných prostorů a okolo nich by se umělé pesticidy neměly používat vůbec. Zemědělci by měli mít zdarma dostupné nezávislé poradenství pro omezování pesticidů. Měl by být zakázán export pesticidů mimo EU, které jsou v EU zakázané.

Martin Rexa, koordinátor zemědělské kampaně Hnutí DUHA, k tomu řekl:

„Europoslanci z Výboru pro životní prostředí většinově podpořili návrh Evropské komise pro omezování pesticidů a jejich rizik pro lidi i přírodu. Zklamáním je postoj europoslanců Vondry a Polčáka, kteří legislativu nepodpořili. V létě přitom navzdory politikaření svých evropských stran dali na názor 6 tisíců vědců, kteří podpořili tzv. nařízení o obnově přírody. [5] Ti samí vědci ale zároveň podpořili i protipesticidní legislativu. Přestali europoslanci vědcům naslouchat? Svůj omyl budou moci napravit 22. listopadu na jednání celého europarlamentu.

Ministr Výborný by neměl malovat strašáka na zeď, že legislativa ohrozí zemědělskou produkci v ČR, [6] když zde existují návrhy, které Českou republiku zvýhodní. Měl by pochopit, že legislativu bez závazných evropských a národních cílů už jsme tu více než desetiletí měli a právě kvůli absenci cílů selhala. Navíc, spotřeba pesticidů v ČR se za dva roky současné vlády v podstatě nesnížila [7] a stav vod nebo počty polních ptáků jsou stále alarmující. Úkol tedy skutečně splněn nemáme.

Je si také potřeba říct, že právě současná vláda a předchůdce ministra Výborného Zdeněk Nekula svými zbytečnými kroky ohrozili včasné schválení této legislativy [8] a bude to tedy její vina, pokud se schválit nestihne. Ministr Výborný by měl proto udělat vše pro to, aby schválení legislativy neblokoval, ale podpořil konstruktivní řešení.”

Kontakty:
Martin Rexa, koordinátor zemědělské kampaně Tohle žeru Hnutí DUHA, 775 894 642, martin.rexa@hnutiduha.cz

Poznámky:
[1] https://hnutiduha.cz/aktualne/omezovani-pesticidu-v-eu-ministr-vyborny-je-proti-europoslanci-vondra-polcak-rozhodnou-v
[2] https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20231023IPR08130/pesticides-meps-want-a-drastic-cut-in-use-of-chemical-pesticides
[3] https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/276998/2023-10-24%20votes%20and%20roll-call%20votes.pdf Str. 11
[5] https://hnutiduha.cz/aktualne/priroda-dnes-vyhrala-nad-politikarenim-evropsky-parlament-podporil-tzv-zakon-na-obnovu
Stanovisko vědců: https://zenodo.org/records/8128624
[6] https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cr-chce-aby-cil-snizeni-uzivani-pesticidu-v-eu-o-polovinu-byl-pravne-nezavazny
[8] https://hnutiduha.cz/aktualne/ministri-nekula-sikela-ohrozili-cile-ke-snizovani-pesticidu-navzdory-argumentum-vice-nez