Denisa Morgensteinová "> Europoslanci za KDU-ČSL podpořili novou Komisi - Ekolist.cz

KDU-ČSL: Europoslanci za KDU-ČSL podpořili novou Komisi

29. listopadu 2019 | KDU-ČSL
Autor: Denisa Morgensteinová, tel: 730 575 148
Evropský parlament vyslovil důvěru Komisi vedené Ursulou von der Leyen. Může začít pracovat od 1. prosince. Finální hlasování bylo 27. listopadu na plénu ve Štrasburku.

„Ocenila jsem, že nová šéfka Komise vyhověla našim požadavkům avýzvám odborné veřejnosti a rozšířila název portfolia komisařky Gabriel o slova kultura, vzdělání a výzkum. Myslím, že Komise získala velmi silný mandát a tím pádem vyvolala i značná očekávání. Bude se muset vypořádat s mnoha výzvami například v oblasti boje proti klimatickým změnám, v budování férového společného trhu. Podobně jako u GDPR, Evropa musí být lídrem a nastavit pravidla pro zodpovědné nakládání s umělou inteligencí (AI). Pokračujícím úkolem bude zajištění bezpečnosti, včetně ochrany hranic EU. Osobně jsem vyzvala Komisi k podpoře návrhu EP na ztrojnásobení rozpočtu na program ERASMUS,“ vysvětlila svůj hlas pro Komisi Michaela Šojdrová, s tím, že si stále stojí za tím, že nejlepší investicí pro společnost je vzdělávání.

„Ursula von der Leyen začala svůj projev citováním Václava Havla a vzpomínkou na sametovou revoluci, čímž mě mile překvapila. Celkově byl nyní její projev naprosto jiný, než předchozí. Představila vizi, ve kterou věří, ač je si vědoma toho, že bez spolupráce ničeho nedosáhne. Komise bude ochotná mluvit o reformě EU, a to je pro mě klíčové téma,“ komentuje situaci europoslanec Tomáš Zdechovský, který byl původně k nové Komisi spíše kritický, Leyenová ale svým výstupem u něho na poslední chvíli získala bonusové body.

Ve jmenovitém elektronickém hlasování podpořilo novou Komisi 461 hlasů, proti bylo 157 a 89 poslanců a poslankyň se zdrželo.