Strana zelených: Evropa je náš domov. Zelení zveřejnili program do evropských voleb

12. dubna 2024 | Strana zelených
Zveřejnili jsme volební program do voleb do Evropského parlamentu.

Evropa je náš domov. A nadcházející evropské volby rozhodnou o tom, jaký domov chceme společně v Evropě tvořit. Náš přístup k politice je jednoduchý: nabízíme řešení pro dnešek, která nám dávají naději pro lepší zítřek. Ve spolupráci s řadou expertů a expertek, občanskou společností i našimi partnery v Evropě jsme připravili program, který tato řešení představuje. Jeho prioritami jsou modernizace hospodářství pro vyšší kvalitu života, dostupná a soběstačná energie a řešení změn klimatu a jejich dopadů.

Modernizace hospodářství pro vyšší kvalitu života

Modernizujeme ekonomiku tak, aby zajistila prosperitu, kvalitu života a dobrá pracovní místa a zároveň byla šetrnější k přírodě. Podpoříme společné evropské investice do modernizace průmyslu a jeho konkurenceschopnosti.

Dostupná a soběstačná energie

Podpoříme obnovitelné zdroje, úspory energie a investice do chytré energetiky. To vám nejen ušetří peníze a zvýší naši energetickou bezpečnost, ale také pomůže ochránit planetu pro další generace.

Řešení změn klimatu a jejich dopadů

Zajistíme konec využívání fosilních paliv a rozumný plán pro řešení změn klimatu. Podpoříme vyšší odolnost krajiny před dopady klimatických změn a její ochranu před suchem.

Celý program pro modernější Česko a Evropu najdete na volební webu volby.zeleni.cz/program

Kandidátní listinu zveřejnili Zelení už v prosinci 2023. Její lídryní je Johanna Nejedlová, ředitelka organizace Konsent. „Poslední dekádu v Česku pracuji na prosazování rovnoprávnosti, respektu a souhlasu. Cítím ale, že skutečně důležitou změnu lze zajistit jen v evropském měřítku. Český populismus nesmí přehlušit skutečně důležitá témata. Rovnost, lidská práva a planetu obyvatelnou i za mnoho let,“ uvedla Johanna Nejedlová.

Dvojkou na kandidátce je Petr Doubravský, zakladatel studentského hnutí za klima Fridays for future. „Evropský parlament a Evropská komise, které vzejdou z těchto voleb, budou těmi posledními, jejichž politika může udržet globální oteplení pod hranicí 1,5°C. Mnoho lidí dnes zcela pochopitelně cítí silné obavy z budoucnosti a změn které budoucnost přinese. Našim cílem jsou proto rozumná řešení, která nejen že sníží emise, ale také nerovnosti a nespravedlnosti ve společnosti,“ představil své priority Petr Doubravský.

„Evropa potřebuje modernizovat, aby byla akceschopnější a aby dokázala ještě lépe zajistit to, co je její podstatou: bezpečnost lidí, prosperita, dobrý život pro všechny a dodržování společných hodnot. Potřebujeme fungování Evropy zlepšit, aby nás nemohli vydírat autoritáři, kteří evropskými hodnotami pohrdají – jako například Viktor Orbán nebo donedávna konzervativní polská vláda,“ říká Zuzana Pavelková, právnička a odbornice na lidská práva, která je na třetím místě kandidátky. “Sama chci být hlasem mladých lidí, kteří se oprávněně necítí, že je v politice někdo reprezentuje a kteří se diví, že stále některé věci nikdo dostatečně neřeší – rovnoprávnost, klima nebo dostupnost bydlení.” dodala Zuzana Pavelková.

Na čtvrtém místě kandidátky je spolupředseda Zelených a energetický konzultant Michal Berg, jehož tématy jsou energetika nebo doprava. Na pátém pak bývalá diplomatka a poradkyně senátora Gabriela Svárovská, která chce prosazovat férovou soutěž, právní stát, rovnost, solidaritu a odpovědnost.

První šestici doplňuje architekt a urbanista Osamu Okamura. „Jako dlouhodobý podporovatel politických cílů Zelených je má kandidatura logickým vyústěním předchozí práce v oblasti architektury a plánování měst tak, aby zajistila zdravé, bezpečné a spravedlivé prostředí pro své obyvatele,“ uvedl Osamu Okamura.

Čelo kandidátní listiny je složené především z osobností z občanské společnosti, kteří se významným způsobem zasazují o posunutí klíčových témat kupředu. Tvoří novou generaci političek a politiků, která přinese svěží vítr do politiky. Program, se kterým Zelení kandidují do eurovoleb, si můžete přečíst na volebním webu volby.zeleni.cz/program.