Ivona Kristiánová "> Evropská podpora pomůže odpadovému hospodářství - Ekolist.cz

MŽP ČR: Evropská podpora pomůže odpadovému hospodářství

25. července 2006 | MŽP ČR
Autor: Ivona Kristiánová, tel: 267 122 373
V Týně nad Vltavou byl dnes slavnostně odstartován projekt „Budování kapacit pro podporu plnění plánů odpadového hospodářství obcí a kraje s účastí veřejnosti v Plzeňském a v Jihočeském kraji“.

Ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar a Miroslav Šafařík, předseda Českého sdružení pro biomasu CZ Biom totiž v klubu Špejchar v Týně nad Vltavou podepsali rozhodnutí o přidělení dotace 11 milionů korun z Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů [1], což je první krok, nutný k tomu, aby projekt mohl opravdu začít.

„Projekt je zaměřen na podporu měst a obcí, které mají zájem intenzivně řešit nakládání s odpady,“ vysvětluje Ondřej Bačík, hlavní koordinátor projektu. Hlavní kancelář bude ve Spáleném Poříčí a do projektu se přímo zapojí čtrnáct měst a obcí obou krajů. V průběhu realizace projektu vznikne sedmnáct environmentálních osvětových programů a deset nových pracovních míst.

Na projektu budou spolupracovat dvě desítky partnerů [2]. Jeho hlavním smyslem je poskytnout praktickou a efektivní pomoc při práci s veřejností v oblasti nakládání s odpady.

Poznámky:
[1] Projekt byl podpořen ve 3. výzvě grantového schématu „Síť environmentálních informačních a poradenských center“, vyhlášeného MŽP v rámci opatření 4.2 Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. V něm se rozdělují prostředky Evropského sociálního fondu (ESF) na projekty neinvestičního charakteru. Přidělená dotace je hrazena ze 75 % z prostředků ESF a z 25 % z prostředků státního rozpočtu (MŽP).
[2] Partneři projektu jsou města Spálené Poříčí, Mladá Vožice, Horšovský Týn, Bělá nad Radbuzou, Horažďovice, Švihov, Bílovice, Dobřany, Přeštice, Rokycany a obce Kasejovice Zruč-Senec, Černošín. Do projektu se zapojí Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s, PRO-ODPAD, MAS Vltava, o.s., Svazek obcí - TDO Lužnice, SOC Černoším a Dobrovolný svazek obcí Mikroregionu Radbuza, Ing. Pavel Novák. Hlavním žadatelem je České sdružení pro biomasu CZ Biom.

Další informace: