Jaromíra Horáková "> Evropské společnosti obdržely v Bruselu ocenění „Good Egg“ – “Dobré vejce” - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/evropske-spolecnosti-obdrzely-v-bruselu-oceneni-good-egg-dobre-vejce
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Společnost pro zvířata: Evropské společnosti obdržely v Bruselu ocenění „Good Egg“ – “Dobré vejce”

15. června 2008 | Společnost pro zvířata
Autor: Jaromíra Horáková, tel: 222 511 075
Více než 20 společností z EU obdrželo v dubnu v Bruselu ocenění „Good egg“ – „Dobré vejce“. Toto ocenění v minulém roce vyhlásila mezinárodní organizace na ochranu hospodářských zvířat Compassion In World Farming, se sídlem v Anglii. Good Egg Award oceňuje společnosti, které používají či obchodují s vejci z volných chovů nebo z chovů na podestýlce místo vajec snesených slepicemi v klecových bateriových systémech. Tato událost přináší významný posun pro zlepšení života a dobrých životních podmínek (welfare) slepic (tzv. nosnic) snášejících vejce pro nasycení lidí.

Podmínky udělení Good Egg Award: Společnost musí užívat vejce z neklecových chovů již nyní nebo se musí zavázat, že je přestane používat ještě před rokem 2012, tj. před platností zákazu chovu slepic v nezdokonalených klecích.

Společnosti, které letos získaly ocenění, tak svým přístupem kladně ovlivní životy 10 miliónů slepic, které nebudou muset žít celý svůj život uvězněny v klecích.

Ocenění obdržela za Českou republiku Biopekárna Zemanka. Tato společnost používá vejce i ostatní suroviny pouze z ekologického zemědělství. Majitelé biopekárny Hana a Jan Zemanovi uvedli: „Všechny naše aktivity vedou k podpoře přirozeného chovu zvířat, protože máme rádi zvířata a protože jsme přesvědčeni, že žít, podnikat i jíst se dá i tak, aby to nebylo na úkor někoho jiného. A snažíme se zároveň i o osvětu mezi spotřebiteli – například informacemi na obalu našich produktů. Ocenění GEA může k této osvětě velmi přispět.“

Slepice chované v zemědělském výrobním sektoru v ČR jsou z 97 % chovány v klecích, přibližně 2, 7 % volně v halách a pouze pár tisíc ve dvou ekologických farmách. V EU to jsou tři čtvrtiny slepic, které stráví celý svůj život (14-16 měsíců) zavřené v klecích, uvnitř hal.

V rámci EU získaly ocenění za svůj závazek nahradit klecová vejce např. také nadnárodní společnost McDonald’s Europe, Unilever (dressingy a majonézy) a Evropský parlament.

Další informace v angličtině jsou zde:

http://www.thegoodeggawards.org/
http://www.ciwf.org.uk/thegoodeggawards/pages/good-egg-awards.pdf


Společnost pro zvířata provedla v druhé polovině roku 2007 průzkum nabídky neklecových vajec v supermarketech v ČR. Nabídka těchto vajec je většinou v každém z řetězců, především jsou to vejce z chovů v halách a v určitém množství vejce z ekologického zemědělství Bio.
Více na www.společnostprozvirata.cz, odkaz Slepice nebo odkaz Víte, jaká vejce kupujete?

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist