Eva Veverková "> Evropského dne bez aut se zúčastní také šest hlavních měst států EU - Ekolist.cz

MŽP ČR: Evropského dne bez aut se zúčastní také šest hlavních měst států EU

17. září 2002 | MŽP ČR
Autor: Eva Veverková, tel: 267122139
Do dnešního dne se k Evropskému dni bez aut přihlásilo šest hlavních měst zemí Evropské unie. Jsou to:

Amsterdam, Nizozemí

V neděli, 22. září 2002, bude centrum Amsterdamu bez aut. Oblast, kam budou mít auta zakázaný vjezd, je ohraničena vodními toky s výjimkou východních a západních ostrovů. Celá tato oblast bude od devíti hodin ráno do pěti hodin odpoledne uzavřena pro přijíždějící motorová vozidla. V neděli 22. září se bude konat také 18. ročník závodu Dam tot Damloop pro běžce, koloběžky a kolečkové brusle.

Brusel, Belgie

Autům bude uzavřeno 160 km2 ve městě, tedy plocha, na níž žije jeden milion obyvatel. Ráno bude v Bruselu probíhat zvláštní akce: cyklistický výlet (5km) od „Palais de Laeken“, soukromého hradu krále Alberta II, k „Palais Royal“, sídelnímu hradu krále. Účastnit se bude také princ Filip spolu s dalšími představiteli státu.

Dublin, Irsko

Organizátoři Evropského dne bez aut v Dublinu kladou důraz na tématiku chůze a pěší dopravy ve městě. Okolo jednoho z hlavních náměstí se budou konat měřené pochody srovnávající čas nutný pro pěší chůzi do různých části města. Na ulicích bude připravena řada atrakcí – kapely, různá pouliční představení atd. Veškeré autobusové linky budou od 13:00 do 18.00 hodin zdarma; dopravní podnik pořádá také několik propagačních akcí jako např. cesta za pokladem, sleva na hygienická zařízení, v kinech atd. Městská rada Dublinu připravuje procházky s průvodcem zdarma a vstup do hlavního městského muzea bude tento den zdarma.

Helsinky, Finsko

Helsinky budou „bez aut“ dva dny, tj. v sobotu 21. a v neděli 22. září, kdy bude pro automobilový provoz uzavřeno samotné srdce města. Plocha oblasti bez aut v centru Helsinek je 0,25 km2. V oblasti bez aut v parku Esplanadi budou informační stánky, kde bude možné získat informace o ekologické problematice. Připraveny budou koncerty, rodinné výlety „prozkoumejte park“ atd.

Londýn, Velká Británie

Akce londýnského magistrátu se bude opět konat na Tower Bridge vedoucím k budově nové radnice. Most bude uzavřen pro automobilovou dopravu a bude otevřen pro chodce a cyklisty, kteří budou moci využít nabídky velkého kulturního festivalu divadla, tance a zpěvu. Další akce jsou připraveny v nejméně 18 londýnských obvodech, z nichž největší budou v části Camden – oblasti bez aut, kde se nachází také Britské muzeum, několik univerzitních budov (včetně areálu UCL), dvě velká náměstí a dvě hlavní tranzitní cesty. V oblasti bez aut bude šest zón. Každá zóna má své téma a bude nabízet řadu atrakcí. Všechny akce budou zdarma a bude existovat možnost věnovat dobrovolný příspěvek. Získané prostředky budou rozděleny mezi místní charitativní organizace.

Madrid, Španělsko

Oblast bez provozu automobilů pokrývá plochu s 850 000 obyvateli a 1500 obchody. Veřejná doprava bude 22. září posílena (počet vozidel vzroste o 25 %). Město přijalo následující trvalá opatření: více než 30 km chráněného autobusového pruhu, výstavba více než 60 km autobusového pruhu, síť pěších stezek a posílení sítě metra.

Program Evropského dne bez aut v neděli 22. 9. 2002 v českých městech

České Budějovice

V neděli 22. září bude v době od 9:00 – 12:00 uzavřeno náměstí Přemysla Otakara II. s přilehlými ulicemi pro automobilovou dopravu, proběhne vyhlášení výsledků soutěže MHD – slosují se lístky z MHD, použité v tomto týdnu a také předplatitelské kupóny. Cenou bude měsíční předplatné zdarma.

Na náměstí se budou občané zapojit do akce „Svezte se na vozíčku“, kterou pořádá sdružení Kontakt bez bariér se snahou o začlenění tělesně postižených do života. Proběhnou zde dětské soutěže a závody pro děti a dospělé. Závěrem Evropského dne bez aut zde bude cyklovýlet do okolí města.

Evropského dne bez aut, který je vyvrcholením Evorpského týdne mobility, se v Českých Budějovicích zúčastní i ministr životního prostředí Libor Ambrozek ve společnosti velvyslance Evropské komise v České republice Ramiro Cibriana. V neděli 22. září 2002 pojedou oba společně vlakem z Prahy do Českých Budějovic, kde se setkají s primátorem města Miroslavem Tetterem a zúčastní se vyhlašování vítězů soutěží, pořádaných ve městě v rámci Evropského týdne mobility 2002. Poté navštíví ministr Ambrozek spolu s velvyslancem EK Cibrianem město Třeboň, kde se setkají se starostou města Jiřím Houdkem a hejtmanem Jihočeského kraje Janem Zahradníkem. Společně navštíví na jízdních kolech oblast kolem Třeboně, postiženou záplavami.

Hlučín

Náměstí Míru bude od 8:30 do 12:00 zavřeno pro automobilovou dopravu. Akci slavnostně zahájí starosta města spolu s pozvanými hosty – starosty mikroregionu Hlučínsko. V rámce Evropského dne bez aut v 9:30 odstartuje cyklistický peloton - otevření části cyklotrasy propojující Ostravu – Petřkovice a Hlučín (přes Borovníky). Ti, co holdují pěší turistice, se vydají na pochod spolu s turistickým oddílem a na náměstí budou probíhat různé soutěže pro děti. Vše vyvrcholí slosováním o hodnotné ceny mezi všemi účastníky aktivit tohoto dne.

Hodonín

V Hodoníně bude od 14:00 uzavřeno Masarykovo náměstí a Národní třída, u radnice bude probíhat program. Akce: „Děti, přijeďte na své vyzdobené koloběžce“. Budou předány ceny vítězům soutěže vyhlášené u příležitosti dne veřejné dopravy, která probíhala v rámci Evropského týdne mobility. Pro děti jsou připraveny veselé akce včetně soutěže o nejkrásněji vyzdobenou koloběžku.

Kroměříž

V neděli 22. 9. 2002 bude v Kroměříži celodenní uzávěra centra města pro automobilovou dopravu. Od 10:00 - 14:00 začíná program u radnice města „Centrum Kroměříže vyhrazeno lidem“. Bude zde výstava různých typů autobusů včetně „ekomobilu, Městská policie bude provádět evidenci kol a občané si budou moci dát také svoje kola seřídit. Ve 12:00 pak proběhne slosování jízdenek Městské hromadné dopravy. V odpoledních hodinách se zájemci budou moci svézt na katamaránu po řece Moravě.

Olomouc

V Olomouci bude v tento den od 9:00 uzavřeno Horní náměstí a po celý den budou mít občané Olomouce tramvaj zdarma. Budou se podnikat pěší výlety po Olomouci, na dopravním hřišti uspořádá BESIP dětské soutěže spojené s předáváním cen a celou akci zakončí cyklovýlet do Litovelského Pomoraví. Souběžná akce – Výstava aut Autosalón – s mottem: Využívat auta šetrněji k životnímu prostředí.

Vsetín

Ve Vsetíně bude v něděli 22. září od 14:00 uzavřena část Smetanovy ulice a bude se zde pořádat akce pro děti pod heslem „Přijďte si zabruslit či zakoloběžkovat!“ Proběhne tu řada soutěží pro děti a dospělé, vedle toho bude možno vidět cykloexhibici - free style Flatland.