STAN: Farský: Svolali jsme mimořádnou schůzi k boji se suchem. Je nejvyšší čas krajině a půdě pomoci

10. června 2020 | STAN
Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský nasbíral dostatečný počet podpisů pro svolání mimořádné schůze k boji se suchem. Ta se uskuteční 18. června od 9 hodin. Na mimořádné schůzi by se měly projednat pouze návrhy týkající se úprav pro ochranu krajiny, které se zatím nedostaly ani do prvního čtení. Týká se to vládních i opozičních návrhů.

„Po deštích z posledních týdnů může převládat iluze, že jsme z nejhoršího venku. Ale není tomu tak. Naše krajina byla za desítky let natolik zdevastovaná, že potřebnou vodu v půdě nedokáže zadržovat, a proto může být za několik týdnů zase zcela vyprahlá. Je nejvyšší čas krajině a půdě pomoci,“ upozorňuje Jan Farský.

Celá řada odborníků už několik let upozorňuje na alarmující stav sucha v České republice. Pro vládní činitele však ochrana krajiny doposud nebyla prioritou. Nyní je příležitost ztracená léta nezájmu dohnat.

„Vláda však o boji se suchem více mluví, než se mu skutečně věnuje. Už více než rok leží ve sněmovně několik návrhů, které mohou zemi pomoci v boji se suchem, ale vláda jejich projednání stále odkládá. Slova vládních politiků plynou, voda z krajiny nenávratně mizí a naděje v podobě potřebných změn mezitím leží zaparkovaná ve sněmovně,“ dodává předseda poslaneckého klubu STAN Farský.

Na schůzi by se měla projednávat vládní návrhy i návrhy od zástupců dalších parlamentních stran. Na schůzi by se mělo jednat o změnách vodního zákona, novele zákona o pozemkových úpravách i zanesení práva na pitnou vodu do Ústavy.

„Přijetí těchto návrhů výrazně pomůže naší krajině. Mnohem více než komise, které jen potvrzují to, co už víme, a stejně pak požadují schválení změn. Tím se dostáváme do bludného kruhu. Čím rychleji budou mít lidé v naší zemi základní právo na pitnou vodu, možnosti použitou vodu recyklovat nebo bude konečně schválena protierozní vyhláška, tím dříve pomůžeme navrátit krajině přirozený ráz,“ doplňuje poslankyně Jana Krutáková.