Kamil Repeš "> Firma bez povolení pokácela desítku zdravých stromů - Ekolist.cz

Arnika Děčín/Centrum pro podporu občanů: Firma bez povolení pokácela desítku zdravých stromů

23. února 2006 | Arnika Děčín/Centrum pro podporu občanů
Autor: Kamil Repeš, tel: 412 510 650
Firma Krušnohorské lesy a.s. vykácela tento týden bez povolení desítku stromů na bývalém hřišti Slovanka v Děčíně. Děčínské Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika bylo na kácení upozorněno místním občanem. Pracovníci Arniky na místě zjistili, že zde bylo bez povolení poraženo 7 lip, jeden modřín, smuteční vrba a několik bříz.

„Vykácení řady lip, bylo zcela zbytečné. Doplatí na to především místní občané, kterým se významně zhorší životní podmínky. Stromy zde totiž neplnily pouze funkci estetickou, ale sloužily hlavně jako přírodní větrolam a filtr zplodin a hluku,“ komentuje situaci vedoucí děčínské pobočky Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Kamil Repeš.

Hřiště „Slovanka“ je již několik let nevyužívané. Jeho majitel chtěl z blízkosti hřiště odstranit 27 topolů kvůli jejich stáří a také z důvodu zajištění bezpečnosti na přilehlé komunikaci. Objednal si proto firmu Krušnohorské lesy a.s., která měla topoly pokácet. Přesto, že se povolení vydané odborem životního prostředí Městského úřadu v Děčíně vztahovalo pouze na 27 topolů černých, firma provádějící kácení, porazila navíc 7 lip a několik dalších vzrostlých stromů.

„Bohužel jsem přišel až když bylo dílo zkázy dokončeno,“ říká zdrceně místní obyvatel pan Karel Janouch. „Slyšel jsem motorové pily a tak jsem se šel podívat co se vlastně děje. To co jsem uviděl mi vyrazilo dech. Kromě starých topolů ležely na zemi také mladé lípy, které dřív stály v těsném zákrytu za topoly a jsou dostatečně daleko od silnice, takže nemohly žádným způsobem ohrozit její bezpečnost,“ dodává Karel Janouch.

„Spolu s občany požadujeme důkladné prošetření této události a potrestání toho, kdo tuto devastaci způsobil. Podle našeho názoru by měl příslušný úřad kromě přiměřené sankce nařídit viníkovi také náhradní výsadbu za pokácené stromy,“ řekl Kamil Repeš z Arniky.
Kamil Repeš, tel: 412 510 650