Miroslav Patrik "> Gandalovič a Samaddar mohou získat za Ostravsko ropáka - Ekolist.cz

Děti Země: Gandalovič a Samaddar mohou získat za Ostravsko ropáka

20. dubna 2009 | Děti Země
Autor: Miroslav Patrik
Mezi dvanáct finalistů ankety Ropák 2008 se za Moravskoslezský kraj ze tří kandidátů dostali hned dva. Jednak je to předseda představenstva ArcelorMittal Ostrava, a. s. Sanjay Samaddar za zodpovědnost na nadlimitní znečištění ovzduší v okolí Radvanic a Bartovic a dále ministr zemědělství Petr Gandalovič za prosazení přehrady Nové Heřminovy za 8 miliard Kč proti vůli místních občanů a názoru 24 starostů obcí Jesenicka. Do finále nepostoupil ministr Martin Bursík, který s výstavbou přehrady také souhlasil.

„Pan Samaddar jako nejvyšší zástupce firmy 1) byl na ropáka nominován logicky, neboť studie Vysoké školy báňské v Ostravě a Zdravotního ústavu v Kolíně potvrdily 2), že díky činnosti této hutní firmy je ovzduší pro obyvatele Radvanic a Bartovic tak znečištěné, že žijí v desetinásobně vyšším riziku onemocnění rakovinou než obyvatelé ostatních částí Ostravy,“ vysvětluje koordinátor ankety Miroslav Patrik z Dětí Země Brno.

Ministrovi Petru Gandaloviči je zase vytýkáno, že o způsobech řešení záplav na řece Opavě na Jesenicku se vyhnul diskusím s dotčenými obyvateli, když přitom existovalo alternativní koncepční řešení 3) s doporučením realizovat podstatně levnější, účinnější a přírodě příznivější opatření, jako je suchý poldr či rozšíření koryta řeky v Krnově a zamezit další zbytečné výstavbě v nivě řeky.

„Jde o typicky technokratické řešení problému, které nemusí přinést očekávaný efekt ochrany všech obyvatel před velkou vodou, neboť tato drahá přehrada ochrání především jen obyvatele Krnova,“ upozorňuje dále Patrik.

Do ankety Ropák 2008 bylo nominováno 30 platných kandidátů a 51 platných výroků na Zelenou perlu 2008, nejčastějším autorem byl opět prezident Václav Klaus (8 výroků) a dále býv. ministr dopravy Aleš Řebíček (4).

Nejčastěji, téměř třicetkrát, byla stejně jako loni veřejností na ropáka nominována lyžařka a manažerka Kateřina Neumannová za morální zodpovědnost za odvoz sněhu z CHKO Jizerské hory pro Světový pohár v klasickém lyžování ve Vesci v únoru 2008. Ropáka i zelenou perlu může tradičně opět získat prezident Václav Klaus.

Poděkování za letošní podporu akce patří:

Nadaci Veronica (http://nadace.veronica.cz) a Vegalite – vegetariánské restauraci (http://www.vegalite.cz)