https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/gastronomicke-slavnosti-jidlo-z-blizka-naserviruji-na-zacatku-cervna-brnanum-regionalni-pochoutky-s-pestrou-kulturni-oblohou
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Slow Food Brno: Gastronomické slavnosti „Jídlo z blízka“ naservírují na začátku června Brňanům regionální pochoutky s pestrou kulturní oblohou

14. května 2011 | Slow Food Brno
Od 1. do 12. června proběhne v Brně oslava toho nejlepšího, co může nabídnout regionální moravská gastronomie. V rámci slavností „Jídlo z blízka“ budou mít Brňané ideální příležitost vychutnat si místní, tradičně zpracované produkty a podpořit lokální zemědělce a řemeslné výrobce kvalitních potravin.

Ptáte se proč „jídlo z blízka“? „Protože jídlo z blízka, ze známého zdroje, má svůj mnohorozměrný příběh. Příběh konkrétních lidí, kteří pro nás jídlo připravují. Cílem slavností je umožnit Brňanům vychutnat si autentickou chuť čerstvých místních produktů a poznat, že podporou drobných, udržitelně hospodařících rodinných farem pomáháme zajišťovat rozmanitost jihomoravského zemědělství a jeho tradic,“ vysvětluje Tom Václavík ze sdružení Slow Food Brno, jež slavnosti organizuje.

„Slavnosti Jídlo z blízka budou oslavou „jídla a pití z blízka“ pro lidi nejen z Brna a jižní Moravy, kteří si váží a vychutnávají místní, tradičně zpracované produkty a chtějí podpořit lokální zemědělce a řemeslné výrobce kvalitních potravin,“ dodává Helena Piskovská, čestná prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, který nad slavnostmi převzal záštitu.

Zlatým hřebem programu slavností bude jistě menu „Ochutnejte jídlo z blízka“. Gurmánské menu, vytvořené z absolutně čerstvých surovin od regionálních producentů, originálně připraví přední brněnští šéfkuchaři. Vychutnat si jej budou moci lidé v restaurantech Boulevard, Hansen, Koishi, La Bouchée, Noem Arch a U Kastelána. Ty také ve speciálním jídelním lístku představí dodavatele všech použitých surovin. „Zapojené restaurace se tak progresivně hlásí k podpoře místní ekonomiky a jedinečné příběhy farmářů přinášejí až na jídelní stůl“, řekl Václavík.

„Lidé se ale mohou těšit také na degustace přírodních vín, tradičních moravských dezertů či výrobků z ovoce a zeleniny, nebo na řemeslné dílny, ve kterých si vyzkouší například výrobu sýrů či povidel. Čerstvé produkty přímo z farem budou moci Brňané nakoupit na dvou víkendových farmářských trzích přímo na brněnském Zelném rynku. Vybrané vinotéky a prodejny potravin nabídnou po celou dobu slavností zvýhodněné ceny produktů od regionálních producentů. Připraveno je také promítání filmů s tematikou jídla. Kompletní program najdou zájemci již brzy na www.jidlozblizka.cz,“ dodává Václavík. Slavnosti zahájí 1. června večerní koncert skupiny Hradišťan na terasách Besedního domu a Pražákova paláce v Brně.

Výhody slavností budou moci jejich účastníci čerpat díky takzvaným „pasům“. Celý program slavností je otevřen všem, ovšem majitelé „pasu“ si zajistí zvýhodněnou cenu menu v zapojených restauracích, levnější vstup na všechny doprovodné akce a slevy na nákup regionálních specialit v partnerských prodejnách. Pas platí vždy pro dvě osoby a je k dostání v předprodeji vstupenek Brněnského kulturního centra na Běhounské 17 a infocentru Student Agency v Domě pánů z Lipé na Náměstí Svobody. „Pasy jsou slosovatelné, na výherce čekají velmi atraktivní ceny od našich partnerů. Navíc budou do 20. května za zvýhodněnou cenu 333 Kč,“ vysvětlil Václavík.

Organizátorem slavností Jídlo z blízka je sdružení Slow Food Brno, člen mezinárodního hnutí Slow Food. Posláním Slow Food Brno je pomáhat lidem v Brně učit se vážit si kultury jídla, a chránit a vychutnávat tradiční regionální pokrmy a produkty místních zemědělců, vyráběné řemeslným způsobem. „Chceme ukázat, že produkty z Moravy svou kvalitou, čerstvostí i autentickým původem s historií mají potenciál být součástí zdravé, poctivé a chuťově vynikající gastronomie. Dobré jídlo je životní styl, a proto prostřednictvím slavností „Jídlo z blízka“ znovu propojujeme obyvatele Brna, místní producenty, prodejce, gastroprovozy a instituce sdílením tradiční místní kultury jídla a stolování, a pomáháme tak mj. zajistit jejich uchování pro další generace,“ říká Lucie Frgalová ze sdružení Slow Food Brno.

Slavnosti Jídlo z blízka se konají pod záštitou Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Jídlo z blízka se také rozhodli podpořit někteří regionální podnikatelé, jako například Pivovar Dalešice, Vinná Galerie, United Energy Trading a DRING Consulting. Významným partnerem slavností je brněnská Nadace Partnerství. Mediálně slavnosti aktivně podporují Brněnské kulturní centrum, Český rozhlas Brno, Metropolis, Mladá fronta DNES, Nalok.cz, Rádio Krokodýl, Rengl, Scuk.cz, reklamní společnost SNIP & CO a Student Agency.

Kontakt pro média:
Lucie Frgalová, Slow Food Brno: e-mail: slavnosti.jidlozblizka@seznam.cz, tel.: +420 605 046 751
Tom Václavík, Slow Food Brno: email: info@jidlozblizka.cz, tel.: +420 776 760 700

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist