Daniel Mourek "> Greenways – zelené stezky pro města a venkov v regionech Evropské unie - Ekolist.cz

Nadace Partnerství: Greenways – zelené stezky pro města a venkov v regionech Evropské unie

10. února 2004 | Nadace Partnerství
Autor: Daniel Mourek, tel: 274 816 727
V pátek 13. února 2004 mezi 10. a 12. hodinou se v jednacím sálu Senátu PČR, Valdštejnské nám. 4, 118 01 Praha 1 koná seminář Greenways – zelené stezky pro města a venkov v regionech Evropské unie. Seminář se koná u příležitosti zasedání řídícího výboru Evropské asociace zelených stezek (European Greenways Association, EGWA) v Praze. Hlavní náplní semináře je představení myšlenky zelených stezek – greenways – v EU a střední Evropě.

V hlavním programu vystoupí Gilbert Perrin (člen řídícího výboru EGWA, Chemins du Rail, Brusel, Belgie), Miroslav Kundrata (ředitel Nadace Partnerství) a Juraj Flamik (koordinátor programu Zelené stezky Greenways). Součástí semináře budou i koreferáty dalších zainteresovaných osob.1)
Součástí návštěvy představitelů Evropské asociace Greenways bude i prezentace zelených cyklostezek v Praze, především centrální zelené stezky a projektu cyklostezky v Modřanské rokli.
Centrální Zelená stezka (CZS) je projektem konverze nevyužívané železnice na zelenou stezku/Greenway. "Tato multifunkční stezka v samotném centru Prahy bude sloužit jak Pražanům, tak i zahraničním návštěvníkům a umožní cyklistům, pěším, bruslařům a vozíčkářům bezpečnou, nezávislou a k životnímu prostředí šetrnou formu dopravy do zaměstnání, školy či za rekreací," říká Daniel Mourek z Nadace Partnerství2), která program Greenways3) koordinuje. Cílem projektu je kromě vytvoření bezmotorového koridoru i ochrana historického dědictví (tunelu, železniční budovy či signalizace) a interpretace tohoto dědictví.
Projekt „Zaostřeno na Modřanskou rokli” realizuje Nadace Partnerství ve spolupráci s místní MČ Praha 12 a ČSOP Koniklec od roku 2003. Smyslem projektu je vybudovat naučnou stezku, propojit chráněné území zelenou stezkou/Greenway s ostatním pražskými obvody a zapojit do její ochrany a interpretace i místní obyvatele.
„Modřanská rokle je vynikajícím příkladem městské greenway,“ vysvětluje Juraj Flamik z Nadace Partnerství. „Je současně bezpečnou stezkou bez aut, tělocvičnou, rekreačním místem i otevřenou učebnou přírodopisu pro všechny, kteří sem zavítají. Navíc počítáme s propojením rokle na systém pražských zelených stezek a dálkovou Greenways z Prahy do Vídně.“
Představitelé Evropské asociace Greenways zavítali do České republiky už na podzim loňského roku, kdy se projeli po Moravských vinařských stezkách. V České republice je myšlenka zelených stezek velmi živá i v evropském srovnání, proto je zástupce Nadace Partnerství členem řídícího výboru EGWA, jehož zasedání se v Praze uskuteční.
_____________________________________________________________________
Informace:
Juraj Flamik, Nadace Partnerství, Panská 7, 602 00 Brno, tel. +420 542 422 763, greenways@ecn.cz
Daniel Mourek, Nadace Partnerství, Krátká 26, 110 00 Praha 10, tel/fax 274 816 727, daniel.mourek@ecn.cz,
www.nadacepartnerstvi.cz

1) Koreferáty:
· Projekt REVER MED (Greenways v oblasti Středozemního moře) - spolupráce regionů a EU
Joaquim Jimenez – president Evropské asociace zelených stezek, ředitel nadace španělských železnic RENFE, Madrid, Španělsko
· Partnerství pro Greenways a role Ministerstva mládeže a sportu ve Francii
Danielle Delaye, víceprezidentka Evropské asociace zelených stezek, Ministerstvo mládeže a sportu, Paříž, Francie
· Projekty RAVEL, spolupráce regionální vlády Valonska a Chemins du Rail, Belgie
Christophe Lacroix, generální tajemník Evropské asociace Greenways, Belgie
· Projekt REVER North - West – výsledky spolupráce a podpory EU v Irsku
Beatrice Kelly, Irish Heritage Council, Dublin, Irsko
· Central European Greenways – mezisektorové partnerství a financování v rozšířené Evropě
· Rafal Serafin, ředitel Environmental Partnership for Central Europe, Krakow, Polsko

2) Nadace Partnerství je společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku součástí konsorcia Environmental Partnership. Byla založena v roce 1991 skupinou převážně amerických nadačních dárců zastoupených German Marshall Fund of the United States. Nadace Partnerství se postupně vypracovala v největší soukromý zdroj finanční podpory ekologických projektů obcí a nevládních neziskových organizací v ČR. Od svého vzniku v roce 1991 do konce roku 2003 podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 100 miliónů korun už na 1350 projektů nevládních neziskových organizací a obecních úřadů. Nadace je příjemcem příspěvku do nadačního jmění z Nadačního investičního fondu.V roce 2003 se Nadace Partnerství sloučila s Nadačním fondem Josefa a Petry Vavrouškových.

3) Zelené stezky jsou trasy, komunikace nebo přírodní koridory využívané v souladu s jejich ekologickou funkcí a potenciálem pro sport, turistiku a rekreaci. Přinášejí užitek v oblasti ochrany přírody a kulturního dědictví, zlepšují možnosti pro dopravu, rekreaci a turistiku a jsou výzvou k zdravějšímu životnímu stylu a udržitelnému využívání místních zdrojů.

Program Zelené stezky Greenways má asistenční a grantovou složku. Asistence obsahuje poradenství v oblasti informací, metodických postupů, získávání finančních zdrojů, propagace a projektového managementu. Granty jsou poskytovány začínajícím projektům a projektům s novými myšlenkami. V rámci spolupráce se zahraničními partnery podporuje program Greenways studijní cesty, účast na odborných setkáních a vzájemnou výměnu informací.

Projekty Greenways v České republice:

Greenways Praha-Vídeň
Greenways Krakov-Morava-Vídeň