Vladimír Molek "> Handlování o Boleticích je nezodpovědné a pro občanská sdružení nepřijatelné - Ekolist.cz

Calla: Handlování o Boleticích je nezodpovědné a pro občanská sdružení nepřijatelné

7. dubna 2005 | Calla
Autor: Vladimír Molek, tel: 387 311 381
„Místo veřejného a seriozního představení analýzy využití vojenských výcvikových prostorů postavené na odborných podkladech, se dozvídáme z medií o jakési dnešní bleskové návštěvě ministra obrany v Boleticích. V době, kdy se rozhoduje o osudu vlády a kompetenčnost ministra Karla Kűhnla je diskutabilní, přijíždí nabídnout hejtmanovi Janu Zahradníkovi část Boletic. Tento postup nás uráží a utvrzuje v tom, že o osudu vojenského prostoru nebude rozhodovat ani armáda, občané a přírodovědci, ale několik politiků.“ Uvedl Vladimír Molek ze Sdružení Calla.

Již přes rok vedou ekologické nevládní organizace spor o Boletice s krajskou samosprávou. Mezi tím se podařilo získat podporu petice proti Lyžařskému areálu Chlum od téměř šesti tisíc občanů . První část petice, přijetí Boletic do evropské soustavy Natura 2000 byla sice již splněna, avšak z důvodu přetrvávajícího zájmu kraje o realizaci tohoto mamutího projektu petice pokračuje. Odpor proti tzv. civilnímu využití prostoru není pouze ze strany nevládních organizací. Podporu ochraně přírody Boletic vyjádřila již celá řada odborných, vědeckých a akademických institucí. Naposledy tak učinili otevřeným dopisem profesoři Biologické fakulty Jihočeské university.

Území s výjimečnými přírodovědnými hodnotami srovnatelnými s nejvýznačnějšími evropskými rezervacemi má být obětováno ve jménu jednoho podnikatelského záměru v duchu tzv.rozvoje regionu. Přitom požadavky kraje se stupňují a dnes již nejde pouze o lokalitu Chlum, ale o civilní využití celého vojenského prostoru. V případě projektu Chlum se ale vůbec nejedná proklamovanou měkkou turistiku, které se ani ekologové v určité míře nebrání.

„Rozhodující je, že přijetím evropské soustavy Natura 2000 podléhá každý takovýto záměr a stavba zákonnému posouzení nejen z hlediska vlivu na životní prostředí, ale hodnotí se důsledky záměru na evropsky významné lokality nebo ptačí oblasti. A obdobné projekty nemají po zkušenostech z Evropské unie šanci“, dodal Vladimír Molek.

Vladimír Molek, calla@ecn. Cz, tel. 387 311 381

Další informace o kauze Boletice na http://calla.ecn.cz