Josef Duben "> Hlášení do Bruselu je na úrovni - Ekolist.cz

SVS ČR: Hlášení do Bruselu je na úrovni

14. dubna 2005 | SVS ČR
Autor: Josef Duben
Vždy do posledního března musejí členské země EU do Bruselu odeslat Plán monitoringu cizorodých látek na aktuální rok a výsledky monitoringu za rok uplynulý. Státní veterinární správa ČR tak učinila a byla pochválena.

Podle Milana Maleny, ústředního ředitele SVS ČR, toto uznání v letošním roce obzvlášť zahřeje, protože jsme to stihli v termínu, což považujeme za samozřejmé, ale hlavně správně, a takových nás bylo mezi členskými zeměmi pětadvacítky jen šest.

Ale po pořádku. EU totiž pro letošní rok připravila nový software pro vkládání plánu monitoringu a výsledků. Nicméně pracovníci Státní veterinární správy ČR si poradili i s tímto úkolem.

Evropská komise SVS ČR nyní s uznáním oznámila, že z 25 členských zemí obdržela Plán a výsledky monitoringu cizorodých látek za uplynulý rok v předepsaném formátu pouze od 13 států, z nichž pouze Česká republika, Rakousko, Dánsko, Lotyšsko, Malta a Slovensko to zvládly naprosto kompletně.

Podle Milana Maleny je to velké uznání především pro naše odborníky z odboru hygieny a pro pracovníky odboru informatiky Státní veterinární správy.

Dosud jsme vždy od Evropské komise slyšeli, že úroveň monitoringu cizorodých látek v potravinách a surovinách živočišného původu je u nás na vysoké úrovni, a že výsledky jsou dobré a důvěryhodné. To je potěšitelná informace i pro naše občany, neboť důvěryhodnost státního veterinárního dozoru dosud nebyla zpochybněna a nevidíme důvod, proč by tomu tak nebylo i nadále.