Petr Holub "> Hlavní akce týdne Hnutí DUHA v Horním Jiřetíně - Ekolist.cz

Hnutí DUHA: Hlavní akce týdne Hnutí DUHA v Horním Jiřetíně

4. července 2005 | Hnutí DUHA
Autor: Petr Holub, tel: 604 177 711
Desítky lidí z celé republiky se sjíždějí na týden akcí, které Hnutí DUHA pořádá tento týden na podporu Horního Jiřetína a Černic – dvou severočeských vesnic ohrožených rozšiřováním uhelných dolů.

Nejzajímavějšími akcemi budou:
• Živý řetěz účastníků tábora a místních lidí chránící obec: středa 6. července, sraz ve 14:30 hodin před budovou pošty v Horním Jiřetíně
• Pochod z Horního Jiřetína do zbouraných Libkovic: pátek 8. července, začátek pochodu v 10:00 před kostelem v Horním Jiřetíně, v 15:00 oživení Libkovic na místě bývalé obce.

Podrobný harmonogram celého týdne akcí v Horním Jiřetíně (všechny akce jsou přístupné veřejnosti, vstup volný):

pondělí 4. července
• celodenní pomoc při opravách zámku Jezeří
• 19:00 – beseda o dopadech těžby na severočeskou historickou krajinu – bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal a Vladimír Kaiser, ředitel Archivu města Ústí nad Labem

úterý 5. července
• práce v obci
• 19:00 – beseda se zemědělcem Janem Rajterem z Havraně u Mostu o střetu lidí v jeho obci s nadnárodní společností Nemak

středa 6. července
• 14:30 – Dál už ani metr: místní lidé a účastníci tábora vybudují živý řetěz mezi dolem a ohroženými vesnicemi
• 19:00 – beseda o budoucnosti české energetiky: bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík a Jan Piňos, který v Hnutí DUHA vedl kampaň za zachování Libkovic

čtvrtek 7. července
• práce v obci
• 13:45: Horní Jiřetín se připojí k dalším světovým městům a obcím, kde zazní zvony, aby připomněly světovým lídrům na summitu G8 ve Skotsku, že musí dohodnout účinná opatření proti globálním změnám podnebí – exhalace pocházejí také ze spalování uhlí
• 17:00 – beseda se severočeským fotografem, vítězem Czech Press Photo Ibrou Ibrahimovičem o Libkovicích a devastujícím vlivu těžby na kraj: hostinec U Jezeří v Černicích
• 19:00 – promítání filmů známého režiséra Tomáše Škrdlanta o uhelných dolech a bourání obcí

pátek 8. července
• 10:00 – pochod z Horního Jiřetína do zbytečně zbouraných Libkovic (12 km), na trase zastávky s prezentacemi minulosti a budoucnosti Podkrušnohoří
• 15:00 – oživení Libkovic
• 21:00 – zábava se živou hudbou v hostinci U lípy v Černicích

sobota 9. července
• práce pro obec

Roman Klecker z ústecké pobočky Hnutí DUHA řekl:
„Lidé v Horním Jiřetíně a Černicích vystěhování své obce velkou většinou odmítli a mají podporu desítek starostů či zastupitelstev na celém severu Čech. Ale ve sporu s důlními společnostmi čelí obrovské přesile. V kraji i po celé republice jsou tisíce lidí, kteří místním drží palce. Teď mají možnost přijet a symbolicky je podpořit. Stačí, když třeba pár hodin budou pomáhat při opravách obce, zúčastní se pochodu do zbouraných Libkovic nebo navštíví některou z odborných přednášek či kulturních akcí.“

Kontakt:
Roman Klecker, Hnutí DUHA Ústí nad Labem, telefon 605 151 475, email roman.klecker@hnutiduha.cz
Petr Holub, vedoucí programu Energie Hnutí DUHA, telefon 604 177 711, email petr.holub@hnutiduha.cz
Petr Holub, tel: 604 177 711