Jiří Šafránek "> Hnízdiště rorýsů je zachráněno - Ekolist.cz

Moravský ornitologický spolek: Hnízdiště rorýsů je zachráněno

4. června 2004 | Moravský ornitologický spolek
Autor: Jiří Šafránek, tel: 606 324 763
V rámci rekonstrukce a zateplení budovy obchodního centra Zubr v Přerově na ulici Trávník a Budovatelů došlo k dočasnému zakrytí větracích otvorů pod střechou tepelně izolační hmotou. V těchto větracích otvorech však již řadu let hnízdí nejen vrabci a rehci domácí, ale i chránění rorýsi. Překrytí hnízdišť si však naštěstí všimli členové Moravského ornitologického spolku, kteří požádali Odbor životního prostředí Městského úřadu v Přerově o pomoc při ochraně rorýsů. Včasným zásahem úředníků ochrany přírody a díky ochotě stavebního dozoru se podařilo najít řešení, jak provádět stavební práce bez přerušení a zároveň zachovat i hnízdiště ohrožených ptáků - rorýsů obecných.

Rorýsi obecní jsou velmi zvláštní ptáci - podobají se vlaštovkám a na rozdíl od nich létají nad domy za hlasitého hvízdání. Hnízdí ve skulinách budov a nikdy nesedají na zem. Mají totiž tak krátké nohy, že ze země nedokáží vzlétnout. Ve vzduchu tráví větší část života, za letu se dokonce i páří a spí. Nehnízdící mladí ptáci létají bez přestávky i déle než dva roky než krátce usednou na hnízdo (podle dostupné literatury).

Rorýse obecného vyhlásila letos Česká společnost ornitologická (ČSO) ptákem roku 2004. Pokud chcete pomoci ornitologům s mapováním a ochranou jejich hnízdišť, napište si o informační brožůrku do ČSO, Hornoměcholupská 34, 102 00 Praha - Hostivař, www.birdlife.cz.

Jiří Šafránek, prezident Moravského ornitologického spolku
MOS, Č. Drahlovského 3, 751 51 Přerov 1