Radek Drahný "> Hřebačka: Chceme najít prostor pro terénní cyklisty - Ekolist.cz

Správa KRNAP: Hřebačka: Chceme najít prostor pro terénní cyklisty

12. února 2010 | Správa KRNAP
Autor: Radek Drahný, tel: 737 209 900
Správa Krkonošského národního parku oslovila Českou mountainbikovou asociaci (ČeMBA) a obrací se i na krkonošské bikery se žádostí o spolupráci ve vyhledání vhodných tras pro terénní cyklistiku.

„Oslovili jsme odborníky z ČeMBA, aby nám pomohli najít a vytipovat staré lesní stezky, které by mohly nově, a především legálně, začít sloužit terénním cyklistům. Naší snahou je nabídnout jim zajímavé trasy v ochranném pásmu či III. zóně KRNAP, kde nedochází k zásadním problémům z hlediska ochrany přírody, a eliminovat tak střety, ke kterým docházelo v minulosti v nejvzácnějších partiích Krkonošského národního parku,“ říká ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. „Zároveň tak chceme obyvatelům i návštěvníkům Krkonoš nabídnout další možnost zažít naše hory v sedle horského kola v opravdovém terénu. Tím nemyslím žádné bikeparky, ale opravdové lesní stezky v krkonošské přírodě,“ dodává náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

„Jsem rád, že Správa KRNAP iniciovala jednání, při kterých se bavíme o možnostech pro terénní cyklisty. Vítáme její aktivní přístup vycházející vstříc současné poptávce po přírodě blízkých stezkách, případně nalézt prostor i pro skutečný singltrek. Navazujeme tím totiž na náš projekt Lesní stezky,“ uvedl Tomáš Kvasnička, předseda ČeMBA. „Jako ČeMBA jsme připraveni pomoci při vyhledávání vhodných chodníků, ale také při jejich úpravách a případné údržbě,“ dodal.

Singltrek je úzká přírodní stezka, která se příjemně vine krajinou. Jejím cílem je přinést radost a zážitky z pohybu v přírodě. ČeMBA přináší do Česka ve světě osvědčený koncept přípravy a budování přírodních rekreačních stezek zaměřených na terénní cyklistiku.

„KRNAP je prvním národním parkem v ČR, který se rozhodl brát zájmy terénních cyklistů vážně a začít pro ně ve spolupráci s ČeMBA postupně vytvářet podmínky,“ říká Hanka Hermová z ČeMBA. Zapojit se můžete také vy. Pokud znáte dobře Krkonoše a některé zdejší stezky, pomozte nám vytipovat vhodné lokality. Své tipy můžete adresovat na hanka.hermova@cemba.cz nebo na jgebas@krnap.cz. Vhodná místa budou odborníci Správy KRNAP a zástupci ČeMBA probírat už za měsíc na své další schůzce.

Bližší informace: