ing. Monika Machová – Wittingerová "> Jaderná elektrárna Temelín plní dohody z Melku a nemá negativní vliv na životní prostředí? - Ekolist.cz

Jihočeské matky: Jaderná elektrárna Temelín plní dohody z Melku a nemá negativní vliv na životní prostředí?

19. října 2006 | Jihočeské matky
Autor: ing. Monika Machová – Wittingerová, tel: 603 516 603
Jaderná elektrárna Temelín zcela plní dohody z Melkského procesu a nemá žádné negativní vlivy na životní prostředí. Tyto argumenty dnes zazněly na semináři České nukleární společnosti v Českých Budějovicích. Jihočeské matky se tohoto semináře zúčastnily.

„Dohodu z Melku však Česká republika neplní na 100%. Vyplývá to ze závěrečné zprávy z Melkského procesu z roku 2005, kde je konstatováno, že ve dvou bodech – kvalifikace bezpečnostních ventilů a souběžného vedení potrubí ostré páry a napájecí vody – nebyly splněny požadavky, které měla Česká republika splnit. Potvrdila to i nedávná návštěva rakouské expertní komuse na JETE, podle které k žádným důležitým bezpečnostním vylepšením oproti roku 2005 nedošlo“, říká Monika Machová – Wittingerová.

Od roku 2000, kdy byla JETE uvedena do provozu probíhá detailní monitoring všech složek životního prostředí (povrchových a podzemních vod, klima, zemědělskou produkci a výskyt radionuklidů např. v kůře stromů, v mechorostech či lením humusu atd.).

„Je dobře, že takto podrobný monitoring probíhá. Na optimistické závěry o nulovém vlivu JETE je však příliš brzy. Některé negativní trendy – např. ovlivnění místního klimatu, či zvýšený výskyt nádorových onemocnění – je možné hodnotit až v dlouhodobém časovém horizontu desítek let,“ dodává Monika Machová – Wittingerová.

Kontakt: ing. Monika Machová – Wittingerová, tel.: 603 516 603