Radka Spiesová "> Jaderné elektrárny v EU aktivně překračují požadované standardy v oblasti bezpečnosti - Ekolist.cz

DNV Czech Republic : Jaderné elektrárny v EU aktivně překračují požadované standardy v oblasti bezpečnosti

4. května 2005 | DNV Czech Republic
Autor: Radka Spiesová, tel: 420 221 592 450
Jaderná elektrárna Sizewell A v Suffolku ve Velké Británii vyrábí elektrickou energii už od roku 1966 a je první společností na světě, která získala od DNV nejvyšší hodnocení v oblasti bezpečnosti. Během celé desetileté historie ISRS žádná jiná společnost této nejvyšší úrovně hodnocení nedosáhla.

Medzinárodný ratingový systém pro bezpečnost představuje systematický a komplexní audit, který zahrnuje přezkoumání celé řady specifických prvků včetně řízení, komunikace, analýzy nehod a potenciálních nehod, plánovaných inspekcí, údržby a v neposlední řadě též vzděláváni. K dosažení úrovně 10 je nezbytné, aby společnost získala minimálně 90 % z maximálního počtu bodů pro každý z 20 hodnocených prvků.

„Hodnocení podle IQRS jde nad rámec klasické certifikace podle příslušných medzinárodných norem,” konstatuje Ing. Martin Ruščák, ředitel DNV Česká a Slovenská republika a dodává: „Při certifikaci je sledováno splnění požadavků stanovených normou, zatímco kritéria posuzování v ratingových modelech poskytují základ pro to, aby organizace mohla porovnávat svoji výkonnost s výkonností jiných organizací a sledovat svůj vlastní vývoj v čase.”

Jaderné elektrárny v České republice zatím takovýto rating nad rámec certifikace nepodstoupily. Vzhledem k tomu, že některé z klasických elektráren už procesem hodnocení prošly, lze ovšem předpokládat, že k němu v dohledné době dospějí i elektrárny jaderné.
Radka Spiesová, tel: 420 221 592 450