Barbora Bartušková Večlová "> Jak fandí politické strany ochraně zvířat? - Ekolist.cz

Svoboda zvířat: Jak fandí politické strany ochraně zvířat?

5. října 2017 | Svoboda zvířat
Autor: Barbora Bartušková Večlová, tel: 777 835 651
Společná tisková zpráva Svobody zvířat a NESEHNUTÍ, Praha a Brno 5. 10. 2017
Z rozsáhlého předvolebního průzkumu na téma práv zvířat, který mezi kandidáty a kandidátkami politických stran společně provedly neziskové organizace Svoboda zvířat a NESEHNUTÍ, a z rešerše politických programů jednotlivých stran vyplynulo, že pouze Zelení mají propracovaný program týkající se ochrany zvířat. Jejich kandidátky a kandidáti se navíc ve prospěch ochrany zvířat vyjadřovali vůbec nejčastěji. Na pomyslném druhém a třetím místě se v kladném přístupu k ochraně zvířat umístili Starostové a nezávislí a TOP 09. Na opačném pólu pak skončili Svobodní a ODS. Kandidáti a kandidátky nejčastěji podporují zákaz testování prostředků pro domácnost na zvířatech a přijmutí opatření ke zlepšení životních podmínek hospodářských zvířat ve velkochovech.

Společná tisková zpráva Svobody zvířat a NESEHNUTÍ, Praha a Brno 5. 10. 2017
Neziskové organizace Svoboda zvířat a NESEHNUTÍ společně oslovily celkem 462 kandidátek a kandidátů ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. [1] Odpovídat měli na otázky týkající se ochrany zvířat. Mezi tématy bylo testování prostředků pro domácnost na zvířatech, prodej výrobků z kožešin, využívání zvířat v cirkusech a životní podmínky hospodářských zvířat ve velkochovech.
„Největším překvapením průzkumu je pro nás zjištění, že naprostá většina kandidujících, kteří odpověděli, by podpořila uzákonění lepších podmínek pro chov hospodářských zvířat, jako je například zákaz chovu slepic v klecích. Stejně tak se drtivá většina kandidátek a kandidátů vyslovila pro zákaz testování prostředků pro domácnost na zvířatech,“ komentuje pozitivní zjištění průzkumu Martin Hyťha z NESEHNUTÍ.
„Odpovědi kandidátů a kandidátek vůbec nebereme na lehkou váhu. Naopak po volbách budeme vědět, na koho se obrátit v otázce legislativních změn, které by pro Českou republiku znamenaly další posun v ochraně práv zvířat,“ říká Barbora Bartušková Večlová ze Svobody zvířat.
Organizace vyhodnocovaly celkem 215 obdržených odpovědí – nejvíce jich došlo od Zelených, Pirátů a TOP 09, nejmenší odezvu měl průzkum u ODS, SPD a ČSSD. Ve prospěch větší ochrany zvířat se nejčastěji vyjadřovali Zelení. Ti také jako jediní mají v programu téma ochrany zvířat podrobně propracováno. V počtu kladných odpovědí za nimi skončili STAN a TOP 09. Nejméně podpory ochraně zvířat vyjádřili Svobodní a ODS. „Nejvíce a nejméně podpory mají legislativní změny ve prospěch zvířat u stejných stran jako v obdobném průzkumu před čtyřmi lety,“ dodává Bartušková Večlová [2].

Přílohy:
1) Souhrnné výsledky průzkumu
2) Úplné znění odpovědí všech kandidátek a kandidátů

Kontakty:
Barbora Bartušková Večlová, Svoboda zvířat: barbora.bartuskova.veclova@svobodazvirat.cz, tel. 777 835 651
Martin Hyťha, NESEHNUTÍ: martin@nesehnuti.cz, tel. 606 104 784

Poznámky:
[1] V každém kraji byli osloveni první tři kandidáti a kandidátky všech stran, které v červnovém průzkumu stranických preferencí CVVM získaly alespoň 1 %, tj. 11 stran (ANO, ČSSD, KSČM, ODS, SPD, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09, STAN, Svobodní a Zelení).
[2] www.svobodazvirat.cz/novinky/ochrane-zvirat-fandi-predevsim-strana-zelenych-a-pirati.htm

NESEHNUTÍ
Jako sociálně-ekologická nevládní organizace pracujeme na základě přesvědčení, že ekologické a sociální problémy mají společné příčiny a důsledky a s ohledem na to je potřeba je také řešit. Cílem všech našich aktivit je ukázat, že změna společnosti založená na respektu k lidem, zvířatům i přírodě je možná a musí vycházet především zdola. Iniciativní skupina Za práva zvířat se zaměřuje primárně na velkochovy hospodářských zvířat – připravuje návrhy, jak zmenšit utrpení zvířat ve velkochovech a zlepšit jejich životní podmínky a usiluje o větší medializaci tématu.
www.nesehnuti.cz

Svoboda zvířat
Celostátní etablovaná nezisková organizace zabývající se ochranou práv zvířat. Vychází z myšlenky, že každý život má svou vlastní neopakovatelnou hodnotu, která není závislá na momentálním hodnocení člověkem. Celá její činnost je založena na myšlence nenásilí a nepřekročení osobní svobody jednotlivce. Kromě osvěty se věnuje připomínkování návrhů zákonů a vyhlášek týkajících se ochrany zvířat, vypracovává z hlediska ochrany zvířat příznivější návrhy, jedná s úřady, zúčastňuje se správních řízení nebo lobbuje. Vedle již ukončené kampaně za zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR (Proti srsti) vede kampaň Za nahrazení pokusů na zvířatech a kampaň za zákaz vystupování divokých zvířat v cirkusech (Cirkusy bez zvířat).
www.svobodazvirat.cz
Celé znění i grafy najdete na http://www.svobodazvirat.cz/novinky/ochrane-zvirat-nejvice-fandi-zeleni-stan-a-top-09.htm