Spolek Ametyst: Jarní přírodovědná vycházka do Zábělé

6. června 2022 | Spolek Ametyst
První ze série komentovaných procházek plzeňskou přírodou v režii Spolku Ametyst proběhla 27. dubna v okolí Bukovce.

Na okraji Plzně, na skalnatých svazích lemujících meandry Berounky, se nachází přírodní rezervace Zábělá, jež je více jak sto let oblíbeným cílem výletníků ze širokého okolí. Poslední dubnovou středu se sem vypravila skupina velkých i malých zájemců o přírodu, aby se pod vedením dvojice průvodkyň ze Spolku Ametyst blíže seznámila s touto unikátní lokalitou. Účastníci exkurze měli možnost dozvědět se řadu zajímavých informací o historii i současnosti rezervace a spatřit zástupce živočichů a rostlin typických pro zdejší prostředí.

“Snažili jsme se vycházku načasovat mimo jiné tak, aby účastníci mohli vidět co nejvíce z jarního aspektu, kdy zde každý rok rozkvétají pod stromy pestrobarevné koberce hajních rostlin,“ prozradila jedna z průvodkyň Klára Tydlitátová.

„Štěstí nám přálo, a tak jsme pozorovali celou řadu zajímavých živočichů a rostlin, včetně vzácného a velmi atraktivního mloka skvrnitého, který měl zejména u dětí velký úspěch," dodala, druhá z lektorek Vlasta Benediktová.

Další exkurze z cyklu, tentokrát do prostoru Lobezských jezírek, proběhne ve středu 15. června od 16 hodin. Partnerem projektu Putování za plzeňskými poklady je Nadační fond Zelený poklad.

Fotografie z exkurze si lze prohlédnout zde: https://eu.zonerama.com/ametyst/Album/8442854