Atomstopp_oberoesterreich "> JE Temelín: Blokáda hraničního přechodu ve Wullowitz – protestní vlna vzrůstá – 3.prosince bude blokován také hraniční přechod v Gmündu (Dolní Rakousko) - Ekolist.cz

Atomstopp_oberoesterreich: JE Temelín: Blokáda hraničního přechodu ve Wullowitz – protestní vlna vzrůstá – 3.prosince bude blokován také hraniční přechod v Gmündu (Dolní Rakousko)

1. prosince 2006 | Atomstopp_oberoesterreich
Autor: Atomstopp_oberoesterreich, tel: +43 664 421 5613
Dne 3.prosince 2006 se bude konat také blokáda hraničního přechodu v Gmündu, a sice od 14.00 do 15.00 hodin. Tuto hodinovou blokádu bude organizovat Dolnorakouská platforma proti jadernému nebezpečí (bližší informace o blokádě podá Gottfried Brandner, tel: +43 664 233 1045).

Ani tato blokáda nebyla stejně jako plánovaná blokáda hraničního přechodu ve Wullowitz úřady zamítnuta. „Protestní vlna v Rakousku vrůstá. Blokády jsou výzvou k jednání politiků. Nemůžeme vyloučit, že 3.prosince nedojde k blokádě dalších hraničních přechodů s Českou republikou a že blokády nezískají stejnou dynamiku jako v roce 2000. Nespokojenost rakouských občanů totiž roste každým dnem,“ říkají zástupci sružení Atomstopp_oberoesterreich.

„Kancléř Schüssel byl již vyzván hornorakouským hejtmanem Pühringerem a zemským radou Anschoberem, aby konečně na vládní úrovni tématizoval jednostranné porušení dohody z Melku a informoval českého premiéra o tom, že Rakousko kvůli neprovedeným bezpečnostním opatřením v jaderné elektrárně Temelín podá na Českou republiku žalobu podle mezinárodního práva. Mezinárodní závazné smlouvy musí být plněny, mezi státy Evropské unie by to měla být samozřejmost. Jak lze ale vidět na příkladu dohody z Melku, myslí si Česká republika, že se ze splnění této závazné dohody vyvlékne. Riskuje tím však ohrožení svých vlastních obyvatel touto jadernou elektrárnou, nemluvě o narušení sousedských vztahů s Rakouskem,“ dodávají zástupci sdružení.

„Očekáváme od kancléře Schüssela, že podnikne v Praze potřebné diplomatické kroky, a od politických stran v Rakousku, že využijí své postavení v parlamentu, aby přiměli dosluhujícího kancléře Schüssela jednat. Pokud to bude nutné, očekáváme, že se politické strany zasadí o mimořádné zasedání o jaderné elektrárně Temelín, které bude řešit nečinnost dosavadního kancléře a špatnou temelínskou strategii nynějšího ministra životního protředí Prölla. Už bylo vyřčeno dost slov, nyní musí přijít na řadu činy. Stejně tak jsme již slyšeli dost politických řečí – je nejvyšší čas, aby byly na parlamentní úrovni vyvozeny důsledky zcela chybné temelínské politiky. K tomu vyzýváme všechny politické strany,“ uzavírají zástupci sdružení Atomstopp_oberoesterreich.

O rámcový program šestihodinové blokády hraničního přechodu ve Wullowitz (14.00 – 20.00 hodin) je možné požádat na adrese: post@atomstopp.at

Další informace:

Roland Egger, +43 664 421 5613